Mekkora az angol nyelvtudás és a nyelvvizsga értéke manapság?

 

A rendszerváltás után hihetetlen mértékben elkezdett emelkedni azoknak a száma, akik nyelvvizsgát tettek.

Sok éven keresztül ez a plusz elegendő volt ahhoz, hogy a karrierjükben szépen haladjanak előre, több fizetést vigyenek haza.

Ez a hullám sokáig tartott, ám az előnyük évről évre egyre rohamosabban fogyott. Mára pedig már el is tűnt.

nyelvtudás értéke

Hol tartunk most a nyelvtudás tekintetében?

 • A magyarok 37%-a beszél idegen nyelveket a 25-64 éves lakosság körében, amivel utolsók vagyunk az EU-ban.
 • A nyelvvizsga már legfeljebb csak a közszférában elegendő, de már ott is egyre több angol állásinterjú folyik idegen nyelven.
 • A versenyszférában már be sem hívják állásinterjúra az embert, ha egy telefonos beszélgetés során kiderül, hogy az önéletrajzában feltüntetett nyelvvizsga, nem rejt valós angol nyelvtudást.
 • Alig van olyan álláshirdetés, ahol nem szükséges a nyelvtudás és korábbi szakmai tapasztalat sem. Így, ha szakmát szeretnél váltani angol nyelv ismerete nélkül (kvázi pályakezdőként), akkor nagyon alacsony a választék.

Viszont ez egyáltalán nem probléma. Egyszerűen csak ideje alkalmazkodni akkor, amikor az üzleti kapcsolatok sokszor a határokon és kontinenseken átívelnek azért, hogy a kommunikáció zavartalanul működhessen.

Az, aki nem szeretne versenyhátrányba kerülni, mert angol nyelvtudás hiányában nem tud elolvasni egy cikket például, annak érdemes elkezdeni tanulni egy nyelvet.

Az, aki külföldi kollégákkal kommunikál, vagy nemzetközi csapatban dolgozik, annak pedig mindenképp érdemes fejleszteni meglévő angol nyelvtudását.

 

A nyelvtudás értéke a pénztárcádban

Kielemeztük egy kutatásunk eredményeit, melyben azt vizsgáltuk, hogy “mennyit ér a nyelvtudás Magyarországon?”

Mindenki sejtette, hogy valamennyit ér és nemzetközi adatok is voltak erre, azonban Magyarországra vonatkozóan ez az első ilyen kutatás és mondhatom nekünk is komoly meglepetéseket okozott, hogy mennyire megéri nyelvet tanulni. Vágjunk is bele a részletekbe!

2316 ember töltötte ki kérdőívünket, melyben az országos átlagtól eltérően sokan beszélnek nyelveket, azonban ez sokat segített abban, hogy a bérkülönbségeket vizsgálni tudjuk nagy számú emberen.

 

Megállapítások (a bérek nettó átlagkeresetet jelentenek)

 

1) Első körben azt vizsgáltuk, hogy mennyire befolyásolja a keresetet az, ha valaki egy vagy több nyelvet használ a munkahelyén, illetve hogy egyáltalán szükséges-e számára az idegen nyelv a munkában?

 

Eredmény:

 • Akik nem beszélnek idegen nyelveket vagy nem használják munkájuk során, azoknak az átlagkeresete: 224.612Ft
 • Akik munkájuk során egyetlen idegen nyelvet használnak, azoknak az átlagkeresete 300.161Ft
 • Akik munkájuk során kettő vagy több idegen nyelvet használnak, azok meglepő módon kevesebbet, átlagosan 289.750Ft-ot keresnek.

 

Megállapítás: Nem feltétlen éri meg több nyelvet megtanulni, inkább egy nyelv magas szintű elsajátítása lehet a célravezető anyagi szempontból, mert például, akik csak az angolt használják munkahelyükön azok átlagosan 296,942Ft visznek haza, míg azok, akik az angol mellett más nyelvet is használnak munkájuk során, kevesebbet konkrétan 272.447Ft-ot keresnek átlagosan.

 

2) Az előző pontból adódóan elkezdtük az angol nyelvtudásra vonatkozóan vizsgálni, hogy akkor vajon tényleg inkább egy nyelvben érdemes elmélyülni és rendesen megtanulni.

 

Eredmények:

 

 • Akik nem beszélnek angolul vagy nem használják munkájuk során, azoknak az átlagkeresete: 190.614Ft
 • Akik alapfokú szinten beszélnek angolul és munkahelyükön is használják azoknak az átlagkeresete: 251.469Ft
 • Akik középfokú szinten beszélnek angolul és munkahelyükön is használják azoknak az átlagkeresete: 277.787Ft
 • Akik felsőfokú szinten beszélnek angolul és munkahelyükön is használják azoknak az átlagkeresete: 303.054Ft
 • Akik anyanyelvi szinten beszélnek angolul és munkahelyükön is használják azoknak az átlagkeresete: 374.010Ft

 

Megállapítás: nagyon nagyon nagyon megéri angolul tanulni! Mert könnyedén kereshetünk, akár 50-100.000 vagy akár 180.000Ft-tal is többet minden hónapban aktív korunk hátralevő részében

Beszédközpontú üzleti angol tanfolyamaink is arra készítenek fel pont, hogy olyan angoltudásra tegyél szert, amit a nemzetközi munka világában is tudsz használni.

Példa: Nálunk 45.000Ft-os havidíjjal lehet tanulni és ha valaki megérkezik mondjuk alapfokú szinten, akkor 18-24 hónap elérheti a felsőfokú szintet is. 2 éven keresztül ez komoly befektetett összegnek tűnhet, de onnantól kezdve várhatóan havonta LEGALÁBB 50.000Ft-tal többet kereshet munkájában!

Kevesebb mint 2 év alatt megtérül és onnantól kezdve csak profitot termel az angol nyelvtudása nyugdíjba vonulásig és akkor az önbizalomról, sikerélményekről még nem is beszéltünk.

 

3) Felmerülhet jogosan a kétely, hogy mi van, “ha ez a fizetés növekedés nem is a nyelvtudásnak köszönhető”, hanem mondjuk a megszerzett munkahelyi tapasztalatnak, ezt vizsgáltuk következő pontunkban.

 

Eredmények:

 

 • 0-1 év tapasztalat: 199.140Ft
 • 1-3 év tapasztalat: 243.935Ft
 • 3-5 év tapasztalat: 280.065Ft
 • 5-10 év tapasztalat: 299.837Ft
 • 10 évnél több tapasztalat: 367.860Ft

 

Megállapítás: Első ránézésre valóban igazolást nyert, ami előzetesen logikusnak is tűnt, hogy minél több tapasztalattal rendelkezik valaki, annál magasabb a keresete. DE! Azért, hogy a mélyebb igazságot lássuk, mélyebbre kell mennünk. Ezért a következő pontban megvizsgáltuk, hogy a tapasztalaton belül nyelvtudás szintjétől vannak-e eltérések.

 

4) Mekkora az eltérés a nettó átlagkeresetben angol nyelvtudás szintjétől függően munkatapasztalatra vetítve?

 

Eredmények: 

angol nyelvtudás ás munkatapasztalat aránya

 

Megállapítások:

 

 • Általánosságban elmondható, hogy mindegyik tapasztalati sávban az derült ki, hogy minél jobban tud az illető angolul, annál jobb a fizetése.
 • Ami nagyon érdekes, hogy csak 10 évnél nagyobb munkatapasztalat után mondható el, hogy az angol nyelvtudás nélküli átlagfizetés nem tragikus!
 • A legnagyobb különbség 5-10 éves tapasztalatnál van, ahol az angol nyelvtudás hiánya, akár havi 300.000Ft-os különbséget is eredményezhet!
 • További érdekesség, hogy akiknek nincs angol nyelvtudása, azoknál jellemző volt a munkanélküliség, ezáltal jelenleg nincs jövedelmük és jelentősen lehúzzák a kategória átlagkeresetét.

5) Utolsó kérdésként azt vizsgáltuk, vajon angollal vagy más nyelv elsajátításával járhatsz-e például te jobban?

 

Eredmény:

 

 • Akik használják az angolt a munkahelyükön azok 291.447Ft-ot keresnek átlagosan
 • Akik más nyelvet használnak a munkahelyükön (és az angolt nem), azok 266.455Ft-ot keresnek.

 

Megállapítás: 

Ebből egyértelműen látszik, hogy akik tanultak angolul és használniuk is kell munkahelyükön – akár elsődleges akár másodlagos nyelvként -, azok átlagosan 25.000 forinttal keresnek többet és járnak jobban azoknál, akik más nyelvet sajátítottak el.

Amennyiben csak az anyagi megfontolást nézzük, akkor biztos, hogy az angol nyelvet éri meg leginkább megtanulnunk a munka világához!

 

Releváns és nemzetközi felmérések a nyelvtudás értékét illetően

Egy 2012-es magyar felmérés szerint, azok a magyarok, akik pályakezdőként Erasmusszal vagy más ösztöndíjjal külföldön tanultak egy ideig, átlagosan havi bruttó 57 ezer forinttal keresnek többet azoknál, akiknek semmilyen külföldi tapasztalatuk nincs.

Irene Missen, az Euro London munkaközvetítő cég nyelvszakértője szerint, az átlagember ma nem beszél több idegen nyelvet, és a 40-es, 60-as korosztálynál a helyzet egyenesen szomorú.

az átlagember ma nem beszél több idegen nyelvet - mennyit ér a nyelvtudás és a nyelvvizsga cikk - nyelvtudás értéke

Pedig mint mondja, olyan területeken, mint az értékesítés, marketing, technikai ügyfélszolgálat, a nyelvtudás értéke igenis kimagasló és ajtókat nyithat meg az emberek előtt.

Misse szerint 1 nyelv ismerete hosszú távon 10 vagy akár 15%-kal is megnövelheti az ember fizetését.

Emellett azt is kiemelte, hogy a nyelvtudás az önéletrajzban sokszor az a plusz, amire szükség van olyan területeken, ahol nagy a túljelentkezés.

Továbbá a most végzőknek is adhat egy olyan lökést, amellyel jobb feltételeket biztosító állásban tudnak elhelyezkedni.

 

Az Economist gazdasági lap kutatásainak eredményei:

Az Economist 2014-ben vizsgálta meg ezt a kérdést, és arra jutott, hogy Angliában egy frissdiplomás éves bére $45.000, és minden évben 1%-os bérnövekedéssel számolhat.

AZ MIT közgazdásza, Albert Saiz pedig rámutatott arra, hogy aki gyakorlatban is jól használ egy másik nyelvet, az további 2%-kal többet keres átlagosan évente.

Mit is jelent ez: Ha egy amerikai évente 40.000 dollárt keres, akkor ebből 800$-t a plusz nyelvtudásának köszönhet, ez esetben ez a nyelvtudás értéke.

Nem tűnik elsőre soknak, azonban Albert Saiz egy másik érdekes összefüggésre is rábukkant.

Nem mindegy, hogy milyen nyelvtudás értékéről beszélünk.

Egy átlagos karrier időtartalmára levetítve, a spanyol $51.000, a francia $77.000, a német akár $128.000 pluszjövedelmet jelenthet.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a számok országonként eltérők, és ez a felmérés angolföldön készült.

nyelvtudás értéke USA-ban

Mindenesetre ez forintra levetítve 15-40 millió forint közötti összeget jelent. Azt már a fantáziádra bízom, hogy ezt az összeget mire tudnád fordítani.

További kutatások a nyelvtudás és a fizetés közötti kapcsolatról:

Egy másik, 8 országban végzett kutatás szerint még ennél is magasabbak ezek a számok. Ott például azok tapasztalt dolgozók (8+ eltöltött év adott területen), akik haladó szinten beszélnek angolul, átlagosan 30%-kal keresnek többet, mint azok, akik nem.

Eszerint a Svájcban mért kutatás szerint, pedig átlagosan 18%-kal keresnek többet az angol nyelvet beszélők, a nyelvet nem beszélő társaikhoz képest.

Amennyi ország, annyi szám, azt viszont mindenképp le lehet belőle szűrni, hogy a nyelvtudás értékes és mindenhol kifizetődő!

A munkaadó pénzügyi helyzetét is befolyásolhatja

Persze nem véletlen, hogy nagyobb fizetésre számíthat az, aki az anyanyelvén kívül magabiztosan beszél egy vagy több másik nyelven. Ahogyan azt már írtuk, ma a kereskedés, az üzleti világ átnyúlik a határokon.

ma a kereskedés, az üzleti világ átnyúlik a határokon. - mennyit ér a nyelvtudás és a nyelvvizsga cikk - nyelvvizsga és nyelvtudás értéke

A multinacionális cégek 100%-a globális terjeszkedésben gondolkodik, de már a kisebbek is legalább a környező országok piacaira eljutnak.

A fentiek miatt a cégeknek elemi érdekük, hogy olyan embereket alkalmazzanak, akik ennek, a globális üzleti világ feltételeinek eleget tesznek. Erre pedig nem kevés pénzt is hajlandóak áldozni.

Például gondolj csak bele…

 • Ha tudsz értekezletet, előadást tartani vagy telefonhívásokat intézni és mindezt angolul, vezetőid gyakran fognak a te tudásodra támaszkodni. Ezt a tudást örömmel jutalmazzák fizetésemeléssel is.
 • Manapság egyre népszerűbb, hogy projektmunkákra freelancer-eket alkalmaznak. Szabadúszóként, ha megtanulsz egy idegen nyelvet, rengeteg új potenciális ügyfelet szerezhetsz a világ bármely pontjáról. Így könnyedén lehet Magyarországon maradva ”nyugat-európai” fizetésed.

 

Kényelem, idő, udvariasság

Nagyon nem mindegy, hogy egy vállalatnak milyen szintű a partnerekkel a kommunikációja.

Elég csak abba belegondolni, hogy hosszú távon mennyire megkönnyíti az üzleti partner dolgát, hogy a saját nyelvén küldhet e-maileket, információkat, prezentációkat, a saját nyelvén oszthatja meg a gondolatait, elképzeléseit, problémáit, és a cég is a saját nyelvén kommunikál vele.

nyelvvizsga és nyelvtudás értéke kommunikációban

Sem neki, sem a cégnek nem kell fordítót alkalmaznia, ahhoz, hogy értsék egymást, és ez nem csak nagyon kényelmes és ideális, hanem rengeteg időt, és ezzel pénzt is megspórol a cégeknek.

Különösen a sürgős feladatoknál érezteti ez a hatását. És hát egy cégnél mindenki tudja… szinte csak fontos feladatok léteznek. Így a félreértések esélye is minimalizálható.

Ám ez még mindig nem minden. Nincs olyan ember a földön, aki neheztelne azért, mert a saját nyelvén szeretnének vele kommunikálni.

Az tehát, hogy egy cég az ügyfeleivel a saját nyelvükön kommunikál, a tisztelet kifejezése is, és egy nagyon udvarias gesztus, amelyet biztosan értékelnek.

Annyira fontos manapság az ügyfél-elégedettség, hogy akár 1-1 jó szó eldöntheti egy-egy kecsegtető megállapodás, üzlet sorsát. Ezért ez az üzleti életben az egyik legkevésbé hangsúlyozott, mégis jelentős haszna a nyelvtudásnak.

Tegyük most félre kicsit a pénzt

Eddig arról beszéltünk, hogy a nyelvtudásból milyen anyagi hasznod származhat neked, vagy éppen annak cégnek, amelyik alkalmaz téged.

Azonban akármennyire is csábító lehet, soha ne az anyagi vonzatok miatt tanulj önmagában egy nyelvet kérlek, mert ez sosem lesz elég motiváció.

soha ne az anyagi vonzatok miatt tanulj önmagában egy nyelvet, mert ez sosem lesz elég motiváció. - nyelvvizsga és nyelvtudás értéke

Ez maradjon mindig csak egy kellemes, mondjuk úgy ”mellékhatás”.

Ezért most nézzünk körül kicsit ott, ahová nem tud beférkőzni a pénz, amit nem lehet igazán forintosítani, mégis jelentős hatással lehet az életedre.

Ezek olyan emberi értékek és élmények, amelyet a nyelvismereted tesz lehetővé.

Jobban megismerheted más emberek, népek kultúráját. Jobban megértheted őket. Egyszerűen azért, mert érted a kommunikációjukat, és ezáltal mélyebb betekintést nyersz az életükbe, gondolataikba.

Ez pedig máris magával hozza azt, hogy toleránsabbá, sokszor empatikusabbá válsz, és a saját életedet, országodat, kultúrádat is jobban megérted, megbecsülöd.

Egyszerűen megtanulod több szemszögből is látni a világot és emiatt sem hagyható el a nyelvtudás értéke.

Milyen nyelvtudással tudsz labdába rúgni?

Ezek után biztosan érdekel, hogy milyen nyelvtudással tudsz ebből a sok jóból részesülni.

15-20 évvel ezelőtt ”igazi királynak” számított, akinek középfokú nyelvvizsgája volt. Amennyiben ezt beírta valaki az önéletrajzába, szinte azonnal megnyíltak a kapuk előtte, és neki csak be kellett lépnie rajta.

azonnal megnyíltak a kapuk előtte, és neki csak be kellett lépnie rajta -nyelvvizsga és nyelvtudás értéke

Az elmúlt 10 évben viszont olyan ritmusban változik a világ az internet, és ezáltal a globálissá váló kereskedelem térnyerésével, hogy soha nem látott mértékben nő a nyelveket beszélők száma.

A mennyiség nagymértékben, a minőség azért annál szerényebben emelkedik, de az biztos, hogy ma már nem számít kuriózumnak az, ha valakinek van egy középfokú nyelvtudása. Azt is mondhatjuk, hogy a legtöbb területen ez már alapszintű elvárás.

Természetesen azért most is megvan a lehetőség arra, hogy a nyelvtudásával kitűnjön valaki, de némileg több erőfeszítésre van szüksége.

Leginkább akkor tudsz labdába rúgni, ha specializálódsz. Ilyen lehet a munkában hasznos üzleti angoltudás és még ezen belül szakterületed egyedi nyelvezete.

A lehetőség előtted is nyitott. Bármikor megszerezheted azt a nyelvtudást, amely a munkádban, a karrieredben előrébb lendíthet, és nem utolsósorban még jobban kinyitja számodra a világot.

Készen állsz?

Ha igen, akkor vágj bele a nyelvtanulásba és nyelvtudásod fejlesztésébe, mert mindenképp pozitív befektetés lesz!

Akár épp nálunk, anyanyelvi angoltanárainkkal.

Szólj hozzá és mondd el véleményed a cikkel kapcsolatban!

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és kapd meg elsőként angol tanulással kapcsolatos tippjeinket és nyelvleckéinket!

Heti nyelvtanulási tippek és üzleti angol nyelvleckék

Iratkozzon fel angol nyelvtanulási blogunkra!
KÉREM A LECKÉKET ÉS TIPPEKET!
close-link
Share This