Milyen a jó angoltanár?

Ebből a cikkből megismerheted egy jó angoltanár legfőbb ismérveit, így azt is, hogy milyen tulajdonságokat érdemes keresned angoltanár választásakor.

Nem tudom, hogy te hogyan vagy vele, de én számtalan unalmas órán verekedtem keresztül magam, amíg megszereztem a diplomámat.

A sor az általános iskolában kezdődött, ahol az óvoda sokszínű és izgalmas világa, egy nap alatt porlott szét.

Emlékszem, hogy hirtelen bekerültem a padba, és ingerszegény órák sora következett. És ez az évek múlásával sem javult.

Jöttek a középiskolai évek, majd a főiskola, és sokszor találtam a fejem a padon.

milyen a jó angoltanár 1

Nem voltam lusta, vagy figyelmetlen, de van egy „rossz” szokásom. Ha nem tesznek érdekeltté a tanulásban, akkor nagyon hamar elveszítem az érdeklődésemet.

Azért is fontos ez, mert emlékezz vissza, hogy érdeklődés nélkül mennyit ért tanulásod például a középiskolában. Voltak tárgyak, amikre csak egy dolgozat miatt tanultál, aztán utána örültél, hogy egy életre elfelejtheted.

Nem tudom veled ez hányszor fordult elő, de velem elég sokszor. Pedig nem feltétlen kéne így lennie.

 

„Magadért tanulod az angol nyelvet”

 

Biztosan te is ismered ezt a nézőpontot. Azért kell odafigyelni az órán, mert ez a Te érdeked.

Igen, ez laboratóriumi körülmények között igaz is lehet, ám az ember bizony nem így van összerakva.

Miért?

Mert az ember ingerkereső. Azokat a helyzeteket kedveli, amelyek pozitív érzelmeket váltanak ki belőle.

milyen a jó angoltanár 2

Tegyünk egy próbát:

Képzeld el ezt a szituációt: délután 5 óra van, és te éppen most fejezed be a munkát. Nagyon elfáradtál, de tudod, hogy még 2 óra üzleti angol vár rád a nyelviskolában.

Melyik esetben van nagyobb esély arra, hogy örömmel libbensz be az órára?

A. verzió

Megyek, mert mennem kell, hiszen ez sok lehetőséget nyit meg előttem.

B. verzió

Egész nap azt vártam, hogy végre 5 óra legyen. Annyira szeretem az angoltanáromban, hogy az izgalmas feladatain keresztül, észrevétlenül csak úgy ragad rám az angol.

Oké, lehet, hogy nem fogod ennyire cizelláltan megfogalmazni a „B” pontot, de azt te is érezni fogod, hogy az érzelmi kapcsolatodat az említett angolórával, nem annak hasznossága fogja meghatározni.

Az, hogy az angol nyelv hasznos a számodra, nem lesz elég indok arra, hogy örömmel tanuld!

Itt jön a képbe, a jól képzett angoltanár. Ő az a hiányzó láncszem, amelyik összekapcsolja, összehangolja az angol nyelvtanulást a személyiségeddel. Ezért véleményem szerint egy jó angoltanár első fő jellemzője a következő:

 

#1: Célja a te fejlődésed

a jó angol tanár figyel rád és a fejlődéseden dolgozik

Egy elkötelezett tanár figyel rád, hogy valóban tanulsz és fejlődsz-e vagy sem.

Egy ilyen tanár nem úgy dolgozik, hogy bemegy az órára és átvesz veled egy leckét, csak hogy csináljatok valamit. Sőt, ezzel a szemben az ő feladata az, hogy bármi áron is, de elérje nálad, hogy tanulj, fejlődj.

Számomra is talán ez a legfontosabb, hogy céljaimat, elvárásaimat jól ismerje. Ezáltal mindketten láthassuk a tanulási folyamatot, amelynek a végén elérem nyelvtanulási célomat.

 

#2: Egy jó angoltanár ötletes és gazdag a fantáziája:

milyen a jó angoltanár Albert Einstein

A következőt már Albert Einstein is megmondta: „imagination is more important than knowledge.”

Egy tanár, akinek remek ötletei és olykor különös módszerei vannak, csodákra képes egy angol órán.

Újfajta megközelítésével életet tud vinni az órába és rávesz téged, hogy minél inkább vedd ki a részed úgy, hogy közben ezt észre sem veszed.

Ehhez manapság fontos, hogy egy jó angoltanár ne féljen, hanem pont ellenkezőleg, aknázza ki például a modern eszközökben rejlő lehetőségeket, ha éppen ezzel tudja izgalmassá tenni az órát.

Ehhez kapcsolódik a következő pont is…

 

#3: Kíváncsiság és a felfedezés iránti vágy felkeltése

A jó angoltanár kíváncsivá tesz téged. Eléri, hogy fel akard fedezni az adott kérdés különlegességeit, legyen szó kultúráról vagy egy nyelvtani kérdésről.

Mindezt úgy, hogy közben vezet téged a cél felé, ami nem más, mint hogy átélhesd a felfedezés örömét.

Mindenki szereti az érzést, mikor rájön valamire, megtanul valamit. Engem is mindig jó érzéssel tölt el, mikor úgy jövök ki az óráról, hogy ma fejlődtem és több lettem ettől.

 

 

#4: Türelem és alkalmazkodókészség

Emellett nálam alapvető, hogy egy jó angoltanár türelmes legyen velem.

Néha mi tanulók nem értünk meg valamit egyből, mert már lehet fáradtak is vagyunk a tanuláshoz.

 

a jó angoltanár segít akkor is ha fáradtak vagyunk

Nem mindig vagyunk fogékonyak egyből egy adott témára, ilyenkor én is szeretem, ha türelmesek velem.

Jó érzés, hogy a tanár igyekszik máshogy magyarázni, ami elsőre akkor épp nem esik le.

Az egész tanulási folyamatot tekintve pedig lényeges, hogy lássa, milyen tempóban tudsz haladni, és dinamikusan váltogassa a „sebességet” ennek tükrében.

Ezeken a gondolatokon kívül, megkérdeztem egy olyan személyt is, aki a legkompetensebb a témában.

Feltettem néhány fontos kérdést az Angol Intézet egyik anyanyelvi angoltanárának, Dominic-nek is, hogy láthasd, ő mit gondol erről tanári szemszögből:

 

Dominic szerinted mitől lesz jó egy angoltanár?

„Az angoltanárok különféle technikákat alkalmaznak. Azonban szerintem a jó angoltanár igazán mélyen ismeri a saját nyelvét. Ez olyan szintű ismeretet jelent, amely nem áll meg a nyelv használatánál.

Amennyiben ezt a tudását, a benne lévő energiával, szenvedéllyel és türelemmel, sikeresen tudja ötvözni a tanulók igényeivel és vágyaival, akkor a határ mindenki számára a csillagos ég.

A tanuló valós tudásának helyes felmérése, és az arra felépített, strukturált, ügyesen megtervezett terv elengedhetetlen. Egy angoltanár – terv nélkül – a tanulóknak maximum a hibáit lesz képes kijavítani, és a szókincsüket némileg bővíteni.

A jó angoltanár ott kezdődik, ahol ő végződik. Én mindennap azért dolgozom és képzem magam, hogy ki tudjam hozni a legjobbat az összes tanítványomból. Mert szerintem, ilyen egy jó angoltanár.”

 

A második kérdésnél bevallom kicsit csaltam, mert valójában sejtettem a választ, hiszen amikor üzleti angolra jártam, én magam is szembesültem ezzel a problémával.

Konyhanyelven bizonyos szintig egy átlagos angoltanár is jó lehet, de az üzleti angol egy „teljesen más kávéház”.

Az anyanyelvi, vagy olyan angoltanár, aki éveket töltött el angolföldön, olyan finomságokat is megtanított nekem, amelyről egy másik még csak nem is hallott.

Nem csak az üzleti életben, (pl.: tárgyalások során), hanem amikor a kollégáid egy része angolul kommunikál, vagy az ügyfelekkel a telefonon, skype-on egyeztetsz, angolul kell helyt állnod. Ilyenkor a hagyományos angol nyelvtudásod kevés lesz.

Nézzük, hogy Dominic, hogyan látja ezt:

 

Milyen előnye van annak, ha anyanyelvű tanárral sajátítjuk el a nyelvet?

„Húúú, annyi előnye van ennek! Ám eleinte sokszor ezt nem látják a nyelvet tanulók, mert az anyanyelvű angoltanár komoly kihívás elé állítja őket. Hiszen ő sosem fog megszólalni magyarul, ezért a tanuló szinte azonnal a mélyvízbe kerül.

anyanyelvi angoltanárral mélyvízbe dobnak - jó angoltanár cikk

Ez néhányuknak akár ijesztő is lehet, ám mindössze némi kitartásra van szükség, hogy teljesen hétköznapivá váljon, és nem csak az angol nyelv hangzása, hanem a tanult kifejezések is barátokká válnak. 

Az emberek sokszor elfelejtik, hogy a hallás utáni szövegértés a legnehezebb része a nyelvtanulásnak. Ezt számos teszt és vizsga igazolja. Az ott elért pontszámok rendre alacsonyabbak az írásra, illetve a nyelvtanra épülő feladatokénál.

Az a tanuló, aki nem anyanyelvű tanárnál sajátítja el az angol nyelvet, vagy éppen az üzleti angolt, az jó eséllyel, jóval bizonytalanabbul fog megszólalni különféle szituációkban.”

A legvégén elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amely engem a legjobban érdekelt.

Ahogyan azt említettem a cikk elején, sokszor volt olyan, hogy az iskolai évek órái közben elnehezedett a fejem, és a padon koppant.

Kíváncsi voltam, hogy ennek elkerülése érdekében pontosan milyen eszközöket használ, milyen fortélyokat vet be, hogy az angol órái izgalmasak maradjanak.

 

Milyen eszközt használsz arra, hogy az óráid izgalmasak, érdekesek legyenek?

„Az angol nyelvórának szerintem mindenképp fesztelennek kell lennie. A tanítványaim olyan személyek, akik érdeklődnek a világ dolgai iránt. Azok tanulnak nyelveket általában, akik érdekelődnek más kultúrák, életmódok és felfogás iránt.

Az angol tanár felelőssége abban rejlik, hogy megtalálja azt az élményekkel teli tanulási módszert. Ezt lényegében egy hajszál választja el a kemény munkától, viszont ez elengedhetetlen.

fesztelen órák egy jó angoltanárral - milyen egy jó angoltanár cikk

Én személy szerint mindig beleviszem magam egy kicsit az órába. Bátorítom a tanítványaimat, hogy a hagyományos nyelvtanulási technikák mellett sokat olvassanak angolul, nézzenek televíziót és filmeket.

Emellett az évek alatt különféle izgalmas szituációs játékokat dolgoztam ki. Olyanokat, amelyek a legunalmasabb, legszárazabb szombati beszélgetős órákba is friss vért, életet csempésznek. Mert ezek, néha valós, olykor megdöbbentő, míg máskor nagyon humoros helyzetbe hozzák őket.

A kedvenc ilyen játékom a „Zombi apokalipszis”. Hiszen van annál nagyobb buli, mint közösen összedolgozni angolul, hogy megmeneküljünk a húsunkra éhező szörnyektől?”

 

Dominic-kel való beszélgetésem ráébresztett arra, hogy a legfontosabb tulajdonságot kihagytam. A szenvedélyt.

Egy jó angoltanárnál mindenképp szükséges, hogy meglegyen a tanítás iránti szenvedélye. Ez alatt két dologra is gondolok:

  • Egyrészt szerintem sokat számít, ha örömmel fektet plusz időt és energiát munkájába és személyes fejlődésébe.
  • Másrészt fontos, hogy szeressen tanítani és szeresse azokat az embereket, akiket tanít.

Van is erre a tanításról egy nagyon jó angol mondás: „teaching is not only a job for a living it is also living for the job”.

Én ezt éreztem Dominic-on is és ezzel zárnám a gondolataimat.

Szólj hozzá és mondd el véleményed a cikkel kapcsolatban!

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és kapd meg elsőként angol tanulással kapcsolatos tippjeinket és nyelvleckéinket!

Heti nyelvtanulási tippek és üzleti angol nyelvleckék

Iratkozzon fel angol nyelvtanulási blogunkra!
KÉREM A LECKÉKET ÉS TIPPEKET!
close-link
Share This