Mekkora a nyelvvizsga és a nyelvtudás értéke manapság?

 

A rendszerváltás után hihetetlen mértékben elkezdett emelkedni azoknak a száma, akik nyelvvizsgát tettek.

Sok éven keresztül ez a plusz elegendő volt ahhoz, hogy a karrierjükben szépen haladjanak előre, több fizetést vigyenek haza.

Ez a hullám sokáig tartott, ám az előnyük évről évre egyre rohamosabban fogyott. Mára pedig már el is tűnt.

nyelvtudás értéke

Hol is tartunk most?

  • A magyarok 37%-a beszél idegen nyelveket a 25-64 éves lakosság körében, amivel utolsók vagyunk az EU-ban.
  • A nyelvvizsga már legfeljebb csak a közszférában elegendő, de már ott is egyre több állásinterjú folyik idegen nyelven.
  • A versenyszférában már be sem hívják állásinterjúra az embert, ha egy telefonos beszélgetés során kiderül, hogy az önéletrajzban feltüntetett nyelvvizsga, nem rejt valós tudást.
  • Alig van olyan álláshirdetés, ahol nem szükséges a nyelvtudás és korábbi szakmai tapasztalat sem. Így, ha szakmát szeretnél váltani nyelvtudás nélkül (kvázi pályakezdőként), akkor nagyon alacsony a választék.

Viszont ez egyáltalán nem probléma. Egyszerűen csak ideje alkalmazkodni akkor, amikor az üzleti kapcsolatok sokszor a határokon és kontinenseken átívelnek azért, hogy a kommunikáció zavartalanul működhessen.

Az, aki nem szeretne versenyhátrányba kerülni, mert nyelvtudás hiányában nem tud elolvasni egy cikket például, annak érdemes elkezdeni tanulni egy nyelvet.

Az, aki külföldi kollégákkal kommunikál, vagy nemzetközi csapatban dolgozik, annak érdemes fejleszteni meglévő tudását.

Mindezek tekintetében ami igazán fontos, hogy…

… nyelvtudásod az általad várt eredményt hozza. Mindegy, hogy milyen címkét rakunk rá. Üzleti angol vagy éppen felsőfokú nyelvtudás. Az számít, hogy eléred-e az angoltudásoddal a te személyes céljaidat.

célba érsz- mennyit ér a nyelvtudás és a nyelvvizsga cikk - nyelvtudás értéke

Legyen az egy magasabb pozíció, egy megállapodás megkötése, vagy annyi, hogy nem csak konyhanyelven tudsz megszólalni.

Ha olyan színvonalon társalogsz szóban vagy emailben, amelyből a másik fél azt vonja le következtetésként, hogy ő számít neked, ezzel megtiszteled.

Ez miért fontos?

Mert az üzlet világban, nem minden az ajánlat végén szereplő számsor. Sokszor nagyon apró gesztusokon múlnak a legnagyobb dolgok.

Ehhez pedig az alap az üzleti életben használható angol nyelvtudás.

A nyelvtudás értéke a pénztárcádban

Egy 2012-es magyar felmérés szerint, azok a magyarok, akik pályakezdőként Erasmusszal vagy más ösztöndíjjal külföldön tanultak egy ideig, átlagosan havi bruttó 57 ezer forinttal keresnek többet azoknál, akiknek semmilyen külföldi tapasztalatuk nincs.

Irene Missen, az Euro London munkaközvetítő cég nyelvszakértője szerint, az átlagember ma nem beszél több idegen nyelvet, és a 40-es, 60-as korosztálynál a helyzet egyenesen szomorú.

az átlagember ma nem beszél több idegen nyelvet - mennyit ér a nyelvtudás és a nyelvvizsga cikk - nyelvtudás értéke

Pedig mint mondja, olyan területeken, mint az értékesítés, marketing, technikai ügyfélszolgálat, a nyelvtudás értéke igenis kimagasló és ajtókat nyithat meg az emberek előtt.

Misse szerint 1 nyelv ismerete hosszú távon 10 vagy akár 15%-kal is megnövelheti az ember fizetését.

Emellett azt is kiemelte, hogy a nyelvtudás az önéletrajzban sokszor az a plusz, amire szükség van olyan területeken, ahol nagy a túljelentkezés.

Továbbá a most végzőknek is adhat egy olyan lökést, amellyel jobb feltételeket biztosító állásban tudnak elhelyezkedni.

Az Economist gazdasági lap kutatásainak eredményei:

Az Economist 2014-ben vizsgálta meg ezt a kérdést, és arra jutott, hogy Angliában egy frissdiplomás éves bére $45.000, és minden évben 1%-os bérnövekedéssel számolhat.

AZ MIT közgazdásza, Albert Saiz pedig rámutatott arra, hogy aki gyakorlatban is jól használ egy másik nyelvet, az további 2%-kal többet keres átlagosan évente.

Mit is jelent ez: Ha egy amerikai évente 40.000 dollárt keres, akkor ebből 800$-t a plusz nyelvtudásának köszönhet, ez esetben ez a nyelvtudás értéke.

Nem tűnik elsőre soknak, azonban Albert Saiz egy másik érdekes összefüggésre is rábukkant.

Nem mindegy, hogy milyen nyelvtudás értékéről beszélünk.

Egy átlagos karrier időtartalmára levetítve, a spanyol $51.000, a francia $77.000, a német akár $128.000 pluszjövedelmet jelenthet.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a számok országonként eltérők, és ez a felmérés angolföldön készült.

nyelvtudás értéke USA-ban

Mindenesetre ez forintra levetítve 15-40 millió forint közötti összeget jelent. Azt már a fantáziádra bízom, hogy ezt az összeget mire tudnád fordítani.

További kutatások a nyelvtudás és a fizetés közötti kapcsolatról:

Egy másik, 8 országban végzett kutatás szerint még ennél is magasabbak ezek a számok. Ott például azok tapasztalt dolgozók (8+ eltöltött év adott területen), akik haladó szinten beszélnek angolul, átlagosan 30%-kal keresnek többet, mint azok, akik nem.

Eszerint a Svájcban mért kutatás szerint, pedig átlagosan 18%-kal keresnek többet az angol nyelvet beszélők, a nyelvet nem beszélő társaikhoz képest.

Amennyi ország, annyi szám, azt viszont mindenképp le lehet belőle szűrni, hogy a nyelvtudás értékes és mindenhol kifizetődő!

A munkaadó pénzügyi helyzetét is befolyásolhatja

Persze nem véletlen, hogy nagyobb fizetésre számíthat az, aki az anyanyelvén kívül magabiztosan beszél egy vagy több másik nyelven. Ahogyan azt már írtuk, ma a kereskedés, az üzleti világ átnyúlik a határokon.

ma a kereskedés, az üzleti világ átnyúlik a határokon. - mennyit ér a nyelvtudás és a nyelvvizsga cikk - nyelvvizsga és nyelvtudás értéke

A multinacionális cégek 100%-a globális terjeszkedésben gondolkodik, de már a kisebbek is legalább a környező országok piacaira eljutnak.

A fentiek miatt a cégeknek elemi érdekük, hogy olyan embereket alkalmazzanak, akik ennek, a globális üzleti világ feltételeinek eleget tesznek. Erre pedig nem kevés pénzt is hajlandóak áldozni.

Például gondolj csak bele…

  • Ha tudsz értekezletet, előadást tartani vagy telefonhívásokat intézni és mindezt angolul, vezetőid gyakran fognak a te tudásodra támaszkodni. Ezt a tudást örömmel jutalmazzák fizetésemeléssel is.
  • Manapság egyre népszerűbb, hogy projektmunkákra freelancer-eket alkalmaznak. Szabadúszóként, ha megtanulsz egy idegen nyelvet, rengeteg új potenciális ügyfelet szerezhetsz a világ bármely pontjáról. Így könnyedén lehet Magyarországon maradva ”nyugat-európai” fizetésed.

 

 

Kényelem, idő, udvariasság

Nagyon nem mindegy, hogy egy vállalatnak milyen szintű a partnerekkel a kommunikációja.

Elég csak abba belegondolni, hogy hosszú távon mennyire megkönnyíti az üzleti partner dolgát, hogy a saját nyelvén küldhet e-maileket, információkat, prezentációkat, a saját nyelvén oszthatja meg a gondolatait, elképzeléseit, problémáit, és a cég is a saját nyelvén kommunikál vele.

nyelvvizsga és nyelvtudás értéke kommunikációban

Sem neki, sem a cégnek nem kell fordítót alkalmaznia, ahhoz, hogy értsék egymást, és ez nem csak nagyon kényelmes és ideális, hanem rengeteg időt, és ezzel pénzt is megspórol a cégeknek.

Különösen a sürgős feladatoknál érezteti ez a hatását. És hát egy cégnél mindenki tudja… szinte csak fontos feladatok léteznek. Így a félreértések esélye is minimalizálható.

Ám ez még mindig nem minden. Nincs olyan ember a földön, aki neheztelne azért, mert a saját nyelvén szeretnének vele kommunikálni.

Az tehát, hogy egy cég az ügyfeleivel a saját nyelvükön kommunikál, a tisztelet kifejezése is, és egy nagyon udvarias gesztus, amelyet biztosan értékelnek.

Annyira fontos manapság az ügyfél-elégedettség, hogy akár 1-1 jó szó eldöntheti egy-egy kecsegtető megállapodás, üzlet sorsát. Ezért ez az üzleti életben az egyik legkevésbé hangsúlyozott, mégis jelentős haszna a nyelvtudásnak.

Tegyük most félre kicsit a pénzt

Eddig arról beszéltünk, hogy a nyelvtudásból milyen anyagi hasznod származhat neked, vagy éppen annak cégnek, amelyik alkalmaz téged.

Azonban akármennyire is csábító lehet, soha ne az anyagi vonzatok miatt tanulj önmagában egy nyelvet kérlek, mert ez sosem lesz elég motiváció.

soha ne az anyagi vonzatok miatt tanulj önmagában egy nyelvet, mert ez sosem lesz elég motiváció. - nyelvvizsga és nyelvtudás értéke

Ez maradjon mindig csak egy kellemes, mondjuk úgy ”mellékhatás”.

Ezért most nézzünk körül kicsit ott, ahová nem tud beférkőzni a pénz, amit nem lehet igazán forintosítani, mégis jelentős hatással lehet az életedre.

Ezek olyan emberi értékek és élmények, amelyet a nyelvismereted tesz lehetővé.

Jobban megismerheted más emberek, népek kultúráját. Jobban megértheted őket. Egyszerűen azért, mert érted a kommunikációjukat, és ezáltal mélyebb betekintést nyersz az életükbe, gondolataikba.

Ez pedig máris magával hozza azt, hogy toleránsabbá, sokszor empatikusabbá válsz, és a saját életedet, országodat, kultúrádat is jobban megérted, megbecsülöd.

Egyszerűen megtanulod több szemszögből is látni a világot és emiatt sem hagyható el a nyelvtudás értéke.

Milyen nyelvtudással tudsz labdába rúgni?

Ezek után biztosan érdekel, hogy milyen nyelvtudással tudsz ebből a sok jóból részesülni.

15-20 évvel ezelőtt ”igazi királynak” számított, akinek középfokú nyelvvizsgája volt. Amennyiben ezt beírta valaki az önéletrajzába, szinte azonnal megnyíltak a kapuk előtte, és neki csak be kellett lépnie rajta.

azonnal megnyíltak a kapuk előtte, és neki csak be kellett lépnie rajta -nyelvvizsga és nyelvtudás értéke

Az elmúlt 10 évben viszont olyan ritmusban változik a világ az internet, és ezáltal a globálissá váló kereskedelem térnyerésével, hogy soha nem látott mértékben nő a nyelveket beszélők száma.

A mennyiség nagymértékben, a minőség azért annál szerényebben emelkedik, de az biztos, hogy ma már nem számít kuriózumnak az, ha valakinek van egy középfokú nyelvtudása. Azt is mondhatjuk, hogy a legtöbb területen ez már alapszintű elvárás.

Természetesen azért most is megvan a lehetőség arra, hogy a nyelvtudásával kitűnjön valaki, de némileg több erőfeszítésre van szüksége.

Leginkább akkor tudsz labdába rúgni, ha specializálódsz. Ilyen lehet a munkában hasznos üzleti angoltudás és még ezen belül szakterületed egyedi nyelvezete.

A lehetőség előtted is nyitott. Bármikor megszerezheted azt a nyelvtudást, amely a munkádban, a karrieredben előrébb lendíthet, és nem utolsósorban még jobban kinyitja számodra a világot.

Készen állsz?

Ha igen, akkor vágj bele a nyelvtanulásba és nyelvtudásod fejlesztésébe, mert mindenképp pozitív befektetés lesz!

Akár épp nálunk, anyanyelvi angoltanárainkkal.

A cikk készítése során végig volt egy hiányérzetünk, hogy nincsenek igazán jó Magyarországi adatok arra vonatkozóan, hogy mégis mennyit ér itthon a nyelvtudás.

Ezért úgy döntöttünk, felkutatjuk a segítségetekkel ezeket az adatokat!

Segíts megtudni, mekkora a nyelvtudás értéke Magyarországon teljesen anonim, mindössze 90 másodperces kérdőívünkben (lemértük), amit >> erre a linkre kattintva << találsz.

Kitöltéseddel egy életre leköteleznél minket! 🙂

Szólj hozzá és mondd el véleményed a cikkel kapcsolatban!

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és kapd meg elsőként angol tanulással kapcsolatos tippjeinket és nyelvleckéinket!

 

Heti nyelvtanulási tippek és üzleti angol nyelvleckék

Iratkozzon fel angol nyelvtanulási blogunkra!
KÉREM A LECKÉKET ÉS TIPPEKET!
close-link
Share This