8 kiváló és bevált módszer üzleti angol tudásod fejlesztésére

Üzleti angol: Mit is jelent ez a pontosan és milyen módszerekkel fejlesztheted hatákonyan? Ezekre a kérdésekre válaszolunk cikkünkben.

Az angol nyelvtanulás egyértelműen népszerű. Sőt nemcsak, hogy népszerű, hanem a világon ezt a nyelvet beszélik a legtöbben. Körülbelül 1.500.000.000 ember beszél angolul, ebből 375 millió angol anyanyelvűként.

Lényegében bámilyen területet nézünk, a legfontosabb kvázi hivatalos nyelv az angol és ez az üzleti életre hatványozottan is igaz.

Ma az angoltudás a versenyszférában annyit ér, mint tudni írni és olvasni. Alapkövetelmény.

Aki ma nem tud angolul, az komoly versenyhátrányba kerül.

A mai, villámgyorsan változó világban ezt nem is engedhetik meg maguknak a vállalatok, vállalkozók, és ha ezt olvasod, akkor elképzelhető, hogy te sem.

üzleti angol fontos a felgyorsult világban

Ha a karrieredet szeretnéd tudatosan építeni és versenyképes maradni a munkaerőpiacon, akkor ne hagyd, hogy a korábban megszerzett tudásod elvesszen.

Rengeteg módszert találhatsz az interneten az aktív szókincsed fejlesztésére és a passzív nyelvtudásod aktivizálására, valamint az üzleti angol tudásod fejlesztésére is.

Ez a cikk most az utóbbiról fog szólni, illetve arról, hogy:

 1. Mit takar az üzleti angol nyelv és nyelvtanulás ››
 2. Mely 8 kiváló és bevált módszerrel tudod magad fejleszteni ezen a területen ››

Akkor vágjunk is bele! Ehhez először is érdemes tisztázni, hogy…

Mit takar pontosan az a kifejezés, hogy üzleti angol nyelv?

Az Angol Intézetnél, az üzleti angolra fókuszáló nyelviskolaként, kötelességünknek éreztük összefoglalni és egyben letisztázni, hogy mi is az az üzleti angol.

Az üzleti angol az angoltanulásnak egy olyan része, mely egy konkrét, specifikus céllal történik.

Vannak olyanok, akik:

 • külföldön szeretnének elhelyezkedni a vendéglátásban vagy az egészségügyben,
 • sokan teljesen általánosan szeretnék fejleszteni angoltudásukat,
 • és vannak, akiknek az üzleti életben, a hétköznapi munkavégzéshez van szükségük az angol nyelvre, mert cégük nemzetközi környezetben tevékenykedik.

Nekik, utóbbiaknak van szükségük az üzleti angolra, mert szeretnének üzleteket kötni, kereskedni és együtt dolgozni külföldi cégekkel, mindeközben az angolt használva közös nyelvként.

üzleti angol, gazdasági angol szükséges a nemzetközi munkához

Ehhez elsősorban az üzleti életben használt (1) angol szókincset kell elsajátítani, illetve a (2) kapcsolódó készségeket érdemes még fejleszteni.

 

1) Például mit értünk üzleti angol szókincs alatt ebben az esetben:

 • Egyrészt az üzleti életben használt gyakori gazdasági angol szavakat és kifejezéseket, melyek előfordulnak a kereskedelemben, a pénzügyi életben, a nemzetközi együttműködések / projektek során stb.
 • Másrészt a kapcsolódó készségek fejlesztése során (erről bővebben picit lejjebb) felmerül rengeteg hasznos üzleti angol kifejezés, szófordulat – például egy angol nyelvű prezentáció alkalmával – melyeket érdemes begyakorolni, hogy ez gördülékenyen menjen.
 • Harmadrészt pedig fontos egy olyan üzleti angol szókincs elsajátítása, mely egy szofisztikáltabb, magasabb színvonalú angol kommunikációt eredményez. Ezáltal tűnhetsz profinak és kompetensnek a munka világában.Itt olyanokra gondolj, hogy egy, a hétköznapokban gyakran használt szó helyett egy üzletiesebb verziót / szinonímát kezdesz el használni. Például míg a hétköznapi életben megbeszélsz (talk) dolgokat, addig az üzleti életben megvitatod (discuss) őket.Ezt az utolsó pontot kiválóan szemlélteti Rebecca az alábbi videóban 10 szóval és “üzleti angol szinonímájával”.

2) Készségek terén pedig a következőkre gondolhatunk (természetesen mindez angol nyelven):

 • prezentációk készítése és azok prezentálása,
 • állásinterjú gyakorlatának megszerzése,
 • üzleti telefonbeszélgetések / konferenciahívások lebonyolítása,
 • ismerkedés, üzleti kapcsolatok személyes építése, networking, small talk,
 • hivatalos levelek és email-ek + reportok írása,
 • meetingeken való részvétel és azok levezénylése,
 • tárgyalás ügyfelekkel és a tárgyalástechnika idekapcsolódóan.

(Üzleti angol nyelvtanfolyamunk tematikája is ezekre épül, ide kattintva többet is megtudhatsz erről.)

Röviden tehát a fentiek különböztetik meg az általános angol nyelvtanulást az üzleti angol tanulástól. A fentiek mellett persze az üzleti angol tanulás (és tanítás) során is fontos hangsúlyt helyezni a beszédfejlesztésre, szövegértésre és nyelvtani ismeretek tökéletesítésére is. Csak itt már alacsonyabb mértékben, mint egy kezdő tanuló esetén.

Ezért is fontos, hogy csak akkor vágj bele az üzleti angol tanulásba, ha már van korábbról megszerzett angol nyelvtudásod.

Például, ha már egyszer eljutottál kb. középszintre angolból, de az utóbbi években nem igazán használtad, az egy ideális tudásszint lehet elkezdeni üzleti fókusszal tanulni az angol nyelvet.

üzleti angol fontos a nemzetközi munkakörnyezetben való boldoguláshoz

Kinek van szüksége üzleti angoltudásra?

Sokkal több embernek, mint ahányan azt gondolják magukról.

Mert mit is ad az üzleti angol: globálisan is fejlődik az angol nyelvtudásod, viszont az üzleti angol fókusznak köszönhetően, képes leszel:

 • olyan állásokat megszerezni, ahol az angol az elvárt nyelv,
 • megbeszéléseken aktívan részt venni angol nyelven,
 • pozitív kimenetelű üzleti tárgyalásokat lefolytatni,
 • előadásokat, prezentációkat tartani angolul,
 • fizetésemelést kiharcolni a munkád magasabb hozzáadott értékének köszönhetően,
 • hosszú távú és gyümölcsöző üzleti kapcsolatokra szert tenni,
 • és még naphosszig sorolhatnám.

Ráadásul bónuszként még magabiztossá is tesz téged az, hogy bárhol, bármikor, bárkivel üzleti szintű és mélységű komoly beszélgetésbe elegyedhetsz.

Ez a magabiztosság csak úgy sugárzik majd rólad, és biztos lehetsz benne, hogy kollégáidnak és üzletfeleidnek is fel fog tűnni.

Mi mindenképpen arra bíztatunk téged, hogy sajátítsd el az üzleti életben is hatékony üzleti angol nyelvtudást, mely eredményeket, sikert és elismerést hoz a karrieredbe.

Ehhez összegyűjtöttünk pár kiváló módszert, hogy mától a számodra szimpatikussal fejleszdhesd üzleti angol tudásod.

8 módszer az üzleti angol tudásod fejlesztésére

Azt biztosan te is látod, hogy szinte végtelen az a forrás, amellyel az internet a segítségedre siet.

A bőség zavarában nem mindig egyszerű megtalálni azokat az oldalakat és lehetőségeket, amelyek valóban színvonalasak és segítenek továbblendíteni jelenlegi angoltudásod egy magasabb szintre. A következőkben, ebben szeretnénk segíteni.

#1: YouTube csatornák és videók:

A videós tartalmak meghódítják a világot, és ebből szerencsére az üzleti angol sem marad ki.  Amennyiben külföldi üzleti angol csatornát kellene ajánlanunk bárkinek, akkor hezitálás nélkül a Business English Pod-ot javasolnánk.

business english pod üzleti angol oktató youtube csatorna

Business English Pod:

Ezen a Youtube csatornán több, mint 150 kiváló videót találhatsz üzleti angol témában.

Mint, ahogy fentebb is említettük, az üzleti angol tanulás elsősorban szókincs -és készségfejlesztésből áll, itt pedig pont ezt találhatod a videók között.

Az általános gazdasági angol szókincstől kezdve, a jogi terminológusokon át a pénzügyi kifejezésekig minden szerepel a repertoárjukban. Amit különösen szeretek, azok a részletes magyarázatok az új szavak tekintetében.

Ezen felül a készségfejlesztést illetően találhatsz anyagokat, melyek üzleti tárgyalásokra, telefonhívások kezelésére és még rengeteg egyébre készítenek fel.

Mivel megannyi hasznos üzleti angol videó van ezen az oldalon, ezért egyrészt javaslom, hogy nézegesd át ezt a youtube csatornát ezen a linken.

Másrészt én úgy szoktam használni, hogy a csatorna oldalán belül keresek (tehát nem a fő keresőben, részletek a lenti képen). Ilyenkor beírom a számomra érdekes témát (esetemben a marketinget) és megnézek 1-2 videót a sok közül.

Kiváló új szavak és kifejezések elsajátítására!

business english pod üzleti angol oktató youtube csatorna

Youtube csatornák úgy általánosságban üzleti angol tanulásra

 

Tudtad, hogy ma már a YouTube-on majdnem annyian keresnek, mint a Google-n?

Ez azt is jelenti, hogy éppúgy mint a Google-n, úgyanúgy temérdek témában kaphatsz választ, csak épp videós formában!

Ha te jobban szeretsz hátradőlve videókkal tanulni, akkor ne felejtsd el ezentúl használni a youtube-ot bármilyen angol nyelvi kérdésed is legyen.

Írd be azt a témát, amiből kérdéseid vannak / fejlődni szeretnél, például: business phone calls, how to give a presentation in English … stb. és máris ezernyi hasznos videó közül válogathatsz.

 

#2: Híroldalak olvasása

Persze vannak olyanok, akik inkább olvasni szeretnek videók helyett.

Nincsenek is kevesen, ez abból is látszik, hogy számos olyan hasznos híroldalt és blogot javaslok most neked, amely alkalmasak arra, hogy fejleszd vele az üzleti angol tudásod.

A híroldalak üzleti szekciója igazán kiváló választás lehet számodra, ha nemcsak az üzleti angol tudásod fejlesztenéd, hanem a világ dolgaiban is naprakész szeretnél lenni.

Reuters.com

A Reuterst a világ egyik legnagyobb hírvivője. Számtalan témában publikálnak cikkeket napi szinten. Ez alól az üzleti részleg sem kivétel.

A cikkekre az egyszerűbb szövegezés és közepes terjedelem a jellemző, ezért ha most ismerkedsz az üzleti angol nyelvezetével, akkor bátran ajánljuk a figyelmedbe.

reuters híroldal gazdasági angol hírekkel

theguardian.com

Alapvetően elég hasonló a Reuters-hez, azonban én személy szerint ezt az oldalt jobban szeretem. Amennyiben a design, vagy az írások a Reuters-nél valamiért nem szimpatikusak, érdemes megpróbálkoznod a theguardian oldalán lévő írásokkal fejleszteni üzleti angolod.

BBC News

A jó öreg BBC sem kerülhetett ki a sorból. Itt valamivel rövidebb terjedelmű üzleti angol cikkek találhatók, azonban itt is számtalan témában a tőzsdei hírektől kezdve a különböző nemzetközi gazdasági történésekig.

Ezen felül mivel a BBC TV csatorna is, ezért sok-sok videós anyagot találhatsz ezen az oldalon.

Pro Tipp: Könyvjelzőzd le magadnak ezeket az oldalakat vagy akár állítsd be kezdőlapnak, hogy minden napod egy üzleti angol cikkel kezdhess a géped előtt.

Harvard Business Review (hbr.org)

A Harvard Business review az előzőekkel ellentétben nem híroldal, hanem egy üzleti magazin.

Amennyiben te jobban szereted a terjedelmesebb cikkeket, kutatási eredményeket olvasni gazdasági témában, akkor ezt az oldalt ajánlom.

Itt nemcsak az üzleti angol szókincsedet tudod hatékonyan növelni a cikkeken keresztül, hanem szakmai szempontból is sok mindent lehet tanulni. Külön ajánlom, ha valamilyen menedzseri pozícióban dolgozol, ahol mások munkájának szervezéséért is felelsz.

#3: Blogok olvasása

Rengeteg blog van az interneten, így úgy gondolom, hogy mindenki megtalálhatja a szakmájába vágó tartalmakat.

Ha konkrétan az üzleti angol tanulással kapcsolatban szeretnél blogot olvasni, akkor a következőt ajánlom:

 blogokon keresztül gazdasági angol tanulása

FluentU

 

A FluentU Business English blogjánál szerintem nincsen jobb. Őszintén megmondom szeretném, ha nekünk is ilyen jó blogunk lenne hosszú távon.

Számos témát ölel fel a korábban említett készségfejlesztéssel kapcsolatban, sok-sok példamondattal, amit innen már csak meg kell tanulni.

Például a lenti képen egy cikk található, amely segít a tárgyalási készségeidet és az ehhez kapcsolódó szókincsedet felturbózni. Ebből az anyagból megtanulhatod:

 • hogyan adj ajánlatot egy tárgyalás során,
 • vagy épp, hogyan kérdezz rá, mi lenne a másik fél ajánlata,
 • hogyan tisztázd le egyértelműen, mi is hangzott el a beszélgetés során,
 • hogyan alkudozz egy kapott ajánlaton,
 • hogyan zárj le egy üzletet… stb.
fluentu üzleti angol blog

És ez csak egy volt a több, mint 100 átfogó üzleti angol tananyag közül. Ezért javasolnám a FluentU Business English Blog-ját.

Pro Tipp: Ne akarj egyszerre túl sokat fogni. A blogbejegyzések megvárnak téged. Mondjuk határozd el, hogy minden héten 1 írásukat feldolgozod. Nem átfutod, hanem rászánod az időt, és alaposan elmélyülsz bennük, kijegyzeteled az ismeretlen szavakat, kifejezéseket és gyakorolod őket.
Ezekben az írásokban rengeteg tudásanyagot találsz, és ha megfogadod a tanácsunkat, akkor már pár hónap múlva érezhetően nagyobb lesz a jártasságod az üzleti angolban.

 

Szakmai blogok:

A szakmai blogok olvasása (angol nyelven) amellett, hogy általánosan javítja üzleti angol szókincsedet, még a szakmádban releváns angol szavakat és kifejezéseket is észrevétlenül megtanítja neked.

Például én ennek köszönhetően tudok kényelmesen társalogni olyan marketinges témákról angolul, melyekről még néha angoltanáraink is csak furcsa arccal néznek rám, hogy “ez az ember most vajon miről beszél?” (és nem azért mert helytelenül mondtam volna valamit.)

Azonban itt blog javaslatok terén nehézségekbe ütközök, mert szakmailag nem igazán tudom megítélni például egy IT vagy jogi blognak a minőségét.

Ezért általánosságban csak annyit tudnék javasolni, hogy a google-t használva:

 1. keress pár blogot a szakterületeden beírva a “szakmád nevét + blog”
 2. olvass bele röviden, hogy érted-e és tetszik-e, amit írnak,
 3. iratkozz fel a hírlevelükre a jobbnál jobb cikkeikért,
 4. olvasd el mindig a kapott hasznos cikket, hogy folyamatosan fejleszd magad.

Marketinggel foglalkozóknak, viszont örömmel ajánlok kettőt is, ami színvonalas: közzöségi médiával foglalkozóknak ezt, vegyesen (online) marketing témában pedig ezt.

#4: Gyakorold az üzleti angolt podcast-okkal! 

A podcast az új rádió!

Ez számít talán jelenleg a legtrendibb információforrásnak, mely lehetővé teszi, hogy hanganyagokat akár internetkapcsolat nélkül is hallgathass.

A podcastokkal a különböző szakterületek legjobbjai hallgatók millióihoz jutnak el, így hozzád is. Személy szerint azért szeretem különösen ezt a műfajt mert éppúgy tudom hallgatni a metrón munkába menet, mint hétvégén porszívózás közben.

Ha még nem ismernéd vagy használtad volna, úgy képzeld el, mintha mindenki elindíthatná saját rádió csatornáját (akár te is) és erre a csatornára hanganyagokat tölthetsz fel ugyanúgy, mint például egy youtube csatornára.

Ezért most ezt a lehetőséget szeretném neked bemutatni, mint a gazdasági angol ismereteid tréningezésének egyik remek módszerét.

hallgass podcastokat és fejleszd üzleti angol tudásod

Hol tudod elérni ezeket a podcastokat? Nem lesz másra szükséged, csupán egy okostelefonra (de egyébként több podcastnak is van saját honlapja, így akár számítőgépről / laptopról is elérheted ezeket).

 

A) Stitcher (ingyenes) alkalmazás iOS-re és Android-ra vagy akár számítógépen hallgatva is

Személy szerint mivel Android-os vagyok, ezért én ezt használom a hétköznapokban és imádom. Elsőnek azért is ezt mutatnám be, mert mind iOS-en, Android-on, PC-én és laptopon is ingyenesen elérhető.

Kedvenc funkcióm benne, hogy le tudom menteni az adásokat a telefonomra későbbi meghallgatásra (ingyen) és így órákon át úgy hallgathatom bárhol és bármikor, hogy nem zabálja fel a mobilinternetemet.

Miután letöltötted az alkalmazást 3 egyszerű lépéssel kezdd is el egyből használni és nyugodtan válj függőjévé, az angoltudásod hálás lesz érte:

 1. lépésben a kezdő oldalon kattints a keresésre (nekem itt már ajánlja az elmentett csatornáim anyagait, te még itt valószínűleg egy üres felületet fogsz látni).
 2. lépésként írd be azt a témát a keresőbe, ami érdekel. Ha például a munkáddal kapcsolatos szakszókincsedet szeretnéd fejleszteni, akkor annak a kulcsszavait írd be (pl: software engineering, finance, sales etc.). Viszont, ha most épp nem a munkával szeretnél foglalkozni, akkor lehet humoristákat vagy épp irodalmi témájú beszélgetéseket is hallgatni. Sőt, akármilyen meglepő még üzleti angol tanuló podcast-ot is találhatsz, ha beírod, hogy business English.
 3. lépésként halgass bele és ha tetszik, add hozzá a csatornáidhoz (a jobb felső sarokban a plusz gombra kattintva – részletek a lenti képen), hogy a későbbiekben könnyen elérhesd a csatornát és a legújabb epizódokat már a nyitóoldalról indíthasd. Példaként láthatod az első képen, hogy nekem ajánl egy marketinges podcast-ot, amire feliratkoztam.
stitcher podcast használata üuleti angol tanulásra

Konkrét csatornákat azért nem szeretnék ajánlani, mert szerintem ez kifejezetten izlésfüggő, hogy ki milyen témát, milyen stílusban és hosszúságban szeretne hallgatni, ezért ezt teljesen rád bíznám.

Így miután hozzáadtál pár szimpatikus csatornát a profilodhoz, szeretném megosztani veled a kedvenc funkciómat: a podcastok lementését a telefonomra későbbi meghallgatás céljából.

4. lépésben menj arra a csatornára, melynek adásait le szeretnéd tölteni. Ezután kattints az EPISODES fülre fent középen. Ekkor időrendi sorrendben láthatod a megjelent részeket.

5. lépésként kattints az adott rész / epizód melletti 3 függőleges pöttyre. Ekkor felugrik egy ablak, ahol…

6. lépésben kattints az add to listen later feliratra tehát, hogy hozzáadod egy későbbi meghallgatásra szánt lejátszási listához. Ezután maradj egy ideig a wifi hálózaton, hogy le tudja tölteni a lementett részeket.

7. lépésben megmutatom hol tudod ezeket a lementett epizódokat elérni. Ehhez nem kell más tenned, mint a bal felső sarokban a “3 vonalas menüre” kattintani. (Egyébként ezt majd érdemes átböngészned miután beleszerettél a stitcher használatába)

8. lépésként a felugró menüpontok közül válaszd ki a Listen Later fület és már tréningezheted is üzleti angol tudásod a lementett podcast-okat hallgatva.

stitcher podcast használata üzleti angol tanulásra és hallott szövegértés fejlesztésre

Sőt ez a módszer ugye a hallottszövegértési készségeidet is rohamosan fejleszti, hiszen itt nincs szöveg, mint a blog vagy olykor videók esetén. Semmi másra nem hagyatkozhatsz csak a füleidre.

Pont ezért szeretnélek őszintén megkérni egy dologra: Felejtsd el azokat a nyelviskolákat, ahol “magnós feladatokkal” akarják fejleszteni hallott szövegértésedet.

Egyrészt legyen a tanárodnak olyan anyanyelvi szintű kiejtése, aminek köszönhetően nem egy magnóból kell megtudnod, hogy “hoppá! ilyen a valós angol kiejtés”.

Másrészt a podcastokkal olyan témákkal fejlesztheted hallott szövegértési képességeidet, amiket örömmel hallgatsz, mert egyszerűen az érdekel.

A következőkben még bemutatok neked pár alkalmazást, melyekkel a stitcher-hez hasonlóan tudsz podcast-okat hallgatni és utána ugrunk is tovább az üzleti ebook-ok módszerére.

 

B) Ha iPhone-od van, akkor az iTunes-on keresztül is tudsz podcastokat keresni és hallgatni.

Mivel nekem Android-os telefonom van (és nem tudok iTunes-t használni podcast hallgatásra) ezért, hogy biztosra menjek megkérdeztem kedves Zsófi barátomat és megerősítette, hogy működik.

Ezúton is hálásan köszönöm neki a segítséget!

Zsófi tud podcastot hallgatni iTuneson keresztül ezáltal gazdasági angol tudását gyakorolni

Teljesen ingyen tudsz rajta keresztül különböző témák / szakmák podcastjait hallgatni, ezzel gyakorolva a hallott szövegértést és az üzleti angolt.

A stitcher-hez hasonló módon itt is keresd meg a számodra releváns és izgalmas csatornákat. Szakmai csatornák esetén pedig már csak élvezned kell, ahogy ragad rád az üzleti angol.

 

C) Spotify

A Spotify-t azért vettem bele ebbe a listába, mert sokan már Magyarországon is előfizetői ennek a zenehallgató alkalmazásnak, azonban nem is tudják, hogy podcast-ok is vannak rajta (ezen cikk megírásáig én sem tudtam, pedig van spotify előfizetésem).

Ha már van Spotify előfizetésed, minek telepítenél még egy applikációt fölöslegesen a telefonodra. Annak a helyére inkább ments le podcast-okat és sajátítsd el vele szakterületed gazdasági angol kifejéseit.

spotify-on is vannak üzleti angol podcastok

Ha nincs előfizetésed, akkor rá fogsz jönni, hogy az egyetlen nagy hátránya a Spotify-nak, hogy fizetős (első 7 nap ingyenes, utána első 3 hónapban 0.99€, majd 5€ / hó, ha jól emlékszem).

Egyébként egyrészt ez nem egy vészes összeg. Másrészt, ha szoktál a telefonodon zenéket hallgatni, de nem szeretsz az új számok rárakásával bajlódni, akkor ezzel az alkalmazással két legyet üthetsz egy csapásra (mert podcast-okat is hallgathatsz rajta).

A Spotify-on is le lehet menteni a zenéket és podcast-okat is későbbi hallgatásra, tehát bárhol és bármikor tudod hallgatni kedvenc üzleti angol tanuló hanganyagaidat internet nélkül is. Ezért szerintem érdemes lehet megfontolni.

#5. E-book / e-könyv olvasás

A következő módszer az üzleti angol szókincsed növelésére az olvasás.

Ezen belül is az e-book (digitális könyv) olvasásra fogunk fókuszálni ebben a részben, mert sok angol nyelvű könyv Magyarországon nehezen szerezhető be.

Ahhoz, hogy e-könyveket tudj olvasni először is szügséged lesz egy e-book olvasóra, melyre rengeteg e-könyvet rápakolhatsz és lényegében egy könyvtárat vihetsz magaddal a kezedben.

(Ha nem ismered ezt a technológiát, de érdekelnének először is a részletei itt olvashatsz róla.)

ebook olvasás üzleti angol szókincs bővítésre

A legnépszerűbb ilyen e-book olvasó az Amazon Kindle. Nekem is ilyen van itthon, teljesen elégedett vagyok vele és körülbelül 5-6 könyv árába (79$) kerül, de van ennél profibb (és drágább) e-könyv olvasó is, amivel már aláhúzni és jegyzetelni is lehet az e-könyvekben.

Bármilyet is válassz, mindenképp arra buzdítanálak, hogy szerezz be egyet. Miért is?

 • Sokkal több könyv elérhető e-bookként, mint fizikai formátumban.
 • A könyvek olcsóbbak rá, mert nincs nyomtatási költség.
 • Sőt, több százezer ingyenes könyvet is találhatsz hozzá az interneten (majd hamarosan mutatok pár ilyen oldalt).
 • Könnyebb, mint egy könyv úgy, hogy közben több ezer könyv fér el rajta.
 • Ráadásul a Kindle-ben van beépített szótár is, így amikor nem ismersz egy angol szót csak rá kell menned arra és az egynyelvű szótárban már olvashatod is a definícióját. Röviden nyelvtanulóknak kiváló!

 

Honnan tudsz jó e-könyveket szerezni az e-book olvasódhoz?

1. Módszer: a legjobb és legújabb szakmai angol könyvek általában csak úgy érhetőek el, ha megvásárolod őket online e-könyvesboltban. Ha Kindle olvasód van akkor az Amazon-t ajánlom, de ilyen e-könyvesbolt még például az ebooks.com, a kobo.com vagy a WHSmith.

2. lehetőség: Ezen kívül a fenti oldalak mindegyikén találhatóak ingyenes ebook-ok is, melyeket általában egy gyors regisztráció után le is tölthetsz.

Ezek közül a centslessbooks.com oldalon például összeszedték neked azokat az üzleti angol és egyéb témájú könyveket, melyeket az Amazon-ról tudsz ingyenesen letölteni Kindle e-könyvolvasóra.

Ennél a pontnál azonban érdemes azt megemlíteni, hogy ezekről az oldalakról a legtöbb ingyenesen letölthető könyv sajnos nem üzleti angol témában található.

Ettől függetlenül ezek az ingyenes könyvek az angol gyakorlására teljesen alkalmasak és adott esetben még jó könyvek is (mint azt a lenti képen lévő könyv értékelésénél láthatod).

amazon kindle ingyenes könyvek angol nyelvtanuláshoz

Az ingyenes könyvek eléréséhez írd be a keresőbe, hogy “free kindle books” (amazonon) vagy “free e-books” (a többi oldalon) és azonnal rengeteg találatot ki fog dobni.

3. lehetőség e-könyvek találására a Google. Ehhez írd be a könyv címét + szerzőjét + a pdf szót a google keresőbe. Ezután jó pár találatot érdemes átnézni, de cserébe az esetek harmadában úgy tapasztaltam, hogy megtalálható a keresett könyv.

Igen, még az amúgy drágán megvásárolható könyvek is megtalálhatók.

Többségében az ebook olvasók a pdf formátumot is támogatják. Ha mégis furán jelenne meg, amit letöltöttél (előfordult velem már párszor), akkor érdemes átkonvertálni egy másik fájlformátumba.

Ez elsőre ijesztően hangozhat, de egyrészt az ingyenes üzleti angol könyveknek ennyi ára azért van, másrészt örömmel elmagyarázom neked, hogyan is kell ezt csinálni 5 egyszerű lépésben:

 1. Először is menj fel a zamzar.com fájlkonvertáló oldalra. Ez az oldal fog segíteni átalakítani a fájlt egy másik formátumba, amit az e-book olvasóddal már valószínűleg fogsz tudni olvasni.
 2. Második lépésként töltsd fel a letöltött könyv fájlját, mely rosszul jelenik meg egyelőre. (Step 1 >> Choose Files…)
 3. Harmadik lépésként válaszd ki a kimeneti fájlformátumot. Nekem ha a pdf nem működik, akkor az epub, mobi, azw hármas közül valamelyik szokott általában (további részletek a lenti képen).
 4. Ezután adj meg egy email címet, ahová a konvertálás után kapsz egy emailt. Ebben benne lesz egy link, ahonnan letöltheted az átkonvertált fájlt.
 5. Végül ezt töltsd le, másold át az e-book olvasódra és mondj egy imát, hogy működjön. Ha nem működik próbáld meg más fájlkiterjesztéssel (epub, mobi, azw – lásd fent, 3-as pont).
Zamzar fájkonvertáló programmal az e-bookokat szerkesztheted


4. módszer: az ingyenes ebook kereső oldalak. A következő oldalakon kizárólag ingyenes e-könyvek találhatók és a másik előnyük, hogy különböző gazdasági angol témákban is szép számmal vannak.

Olyanok is, melyekért az online e-könyvesboltokban fizetned kellene. Például a bookrix.com-on sok könyv fent van, amit az Amazon 12.69$-ért árul Kindle-re.

Tehát íme a következő linkeken érdemes keresgélni, ha üzleti angol e-könyveket szeretnél ingyenesen letölteni:

 • bookrix.com
 • getfreeebooks.com/category/business
 • free-ebooks.net/category/business
 • bookboon.com (itt szükséges email cím a letöltéshez)
 • leanpub.com (IT könyvek, melyekért te mondod meg mennyit szeretnél fizetni, legtöbb esetben lehet 0$-t beállítani)
 • freebookcentre.net
 • thepiratebay.org – ez egy torrent oldal, ha torrentezésben nem vagy jártas, akkor inkább ne használd. Ráadásul a legalitásával kapcsolatban is merülnek fel problémák, bár erről a kérdéskörről és a piratebay-ről egy egész film is készült. Az biztos, hogy rengeteg drága üzleti angol e-könyv megtalálható.
 • gen.lib.rus.ec – ez a platform nem a legfelhasználóbarátabb, ezért egy rövid segítségként mellékelem a lenti képet. Első lépésként írd be a keresett üzleti angol könyv nevét, majd a jobb oldalán a mirrors alatt találod a linkeket, melyek a letölthető könyvekre mutatnak. Itt többféle oldalra irányít át, ezeken belül általában a GET-re kattintva indul el a könyv letöltése.
libgen e-book könyvtár üzleti angol tanuláshoz

Ehhez részhez azért hozzá szeretném fűzni, hogy ha szeretnéd támogatni a szerzőt, hogy írjon még sok jó könyvet és meg is engetheted magadnak, akkor inkább vásárold meg ezeket az e-könyveket teljesen legális formában valamelyik az 1-es pontban taláható e-könyvesboltból.

#6. TED videók (angol vagy olykor magyar felirattal kezdőknek is)

Emlékszel még mit írtunk az elején az üzleti angol tanulásról?

“Ehhez elsősorban a munkád során használt (1) angol szókincset kell elsajátítani, illetve a (2) kapcsolódó készségeket érdemes még fejleszteni.”

Az eddig bemutatott módszerek többsége az üzleti élettel és szakmáddal kapcsolatos szókincsed növelésében tudott segíteni.

A TED videókkal való tanulás azonban mindkettőben egyszerre fejleszthet.

Egyrészt számos szakmai videót találhatsz, melyek az állásodhoz kapcsolódnak (ezek megtalálását most rád bíznám). Másrészt rengeteg olyan videó van, melyek a munka világában szükséges készségek javulásához járulnak hozzá.

Ebben a részben ezekből szemezgettünk a különböző készségek szerint.

A) Megbeszélések

David Grady humoros előadása arról, hogyan kezeld a munkahelyi megbeszéléseket. Ugyanis az az igazság, hogy egyre nagyobb cégekben egyre több és fölösleges van belőlük.

Ha unod a haszontalan meeting-eket, akkor ennek a videónak köszönhetően nagy részét elkerülheted a bemutatott módszerrel.

Amennyiben pedig te magad is gyakran szervezel megbeszéléseket, akkor mindenképp nézd végig ezt a videót, hogy ne kövesd el a benne említett szarvashibákat és megkíméld magad kollégáid nemtetszésétől.

B) Prezentáció, előadás tartása angol nyelven

Munkahelyünkön sokszor kell prezentálnunk kollégáinknak, főnökeinknek vagy üzleti partnereinknek, ráadásul nemzetközi munkakörnyezetben mindezt angolul.

Ahhoz hogy ezt eredményesen tudd tenni két dologra lesz szükséged:

 • Először is ismerned kell azokat a gyakran használt szófordulatokat, kifejezéseket, melyek prezentációdat gördülékennyé teszik.
 • Másodszor pedig fejlesztened kell azon prezentációs képességeidet, melyek segítenek prezentációd üzenetének hatékony átadásában.

Nancy Duarte videója ez utóbbiban segít téged (csoportos üzleti angol tanfolyamunk akár mindkettőben egyszerre nem mellesleg).

Steve Jobs, Martin Luther King és hasonló nagy emberek beszédeit elemezve felfedezte a struktúrát, mely alapján érdemes felépíteni prezentációdat nem csak angol nyelven.

Ebből a videóból elsajátíthatod azokat a technikákat, amikkel képes leszel hallgatóközönségedből olyan érzelmeket és reakciókat kiváltani, melyeket prezentációd elején célként megfogalmaztál. Például, hogy főnököd örömmel adja áldását a felvázolt projektedre.

C) Networking – hatékony kapcsolatépítés a munka világában

Megismerkedni és jó kapcsolatot kialakítani új emberekkel örömteli dolog, mind a magán és mind az üzleti életben.

Celeste Headlee ebben a videóban 10 tippet ad arra, hogyan legyél kiváló beszélgetőpartner, közben leszámolva olyan mítoszokkal, minthogy az a legfontosabb egy beszélgetésben, hogy találj ke előre témákat, amiről beszélgetni tudtok vagy bólogass és mosolyogj sokat.

Ebben a videóban személy szerint olyan tanácsokat kaptam, amikkel nemcsak mélyen egyetértek, de sajnos olykor hibaként el is követem, hogy nem ezek szerint kommunikálok másokkal.

Túltéve magam a bűntudaton a rossz kommunikációs szokásaimért, rengeteget nevettem a beszéde közben, mert egyszerűen humoros az előadásmódja. Nem fél kicsit “csípős” lenni és már csak ezért is megérte volna megnézni. No persze meg a testvére alábbi idézetéért:

“A good conversation is like a miniskirt; short enough to retain interest, but long enough to cover the subject.”

Nézd meg ezt a videót 12 perces humoros videót és válj izgalmas beszélgetőpartnerré angol és magyar nyelven egyaránt.

 

Összefoglalva a TED videók szintén egy remek módja üzleti angol tudásod fejlesztésének.

Hatalmas előnye az oldalnak, hogy a videókhoz feliratok is vannak (sokszor magyar nyelvű is).

Ezen felül a transcript részben a teljes szöveget is mellékelik a videóhoz. Ez azért hasznos, mert egy kis időráfordítással könnyen kiszótárazhatod a számodra ismeretlen szavakat.

A változatos angol tanuláshoz szerintem ez is egy kiváló eszköz, így csak arra tudlak buzdítani, hogy nézd ezt is minél gyakrabban!

#7: Angol nyelvű LinkedIn és Facebook szakmai csoportok üzleti angol gyakorlásra

A közösségi média csatornákon már nem csak ismerőseinkkel tarthatjuk a kapcsolatot, hanem szakmailag is fejlődhetünk és kapcsolatainkat is építhetjük.

Személyes tapasztalatom ráadásul, hogy az ismerőseim egyre passzívabbak a facebookon, ezért elsősorban a szakmai csoportok követése és az azokban való részvétel miatt járok már csak fel a közösségi oldalra.

Ezekben a csoportokban (esetemben marketing és üzletfejlesztés témákban) szeretek mások izgalmas kihívásairól olvasni, ha tudok, ötleteimmel segíteni vagy ha épp én akadok el, akkor segítséget kérni.

Mind a Facebook-on, mind a LinkedIn-en sok, az érdeklődésednek megfelelő szakmai csoportot találhatsz, ráadásul angol nyelvűeket még többet.

facebook és linkedin szakmai csoportjai kiválóak üzleti angol tanulásra

Tipp: Ha még kezdő vagy angolból és a nyelvtanod nem áll biztos alapokon, akkor elsőre csak azt javasolnám, hogy mint “néző” csatlakozz ezekhez a csoportokhoz. Bár mi mindenkit arra bíztatunk, hogy merjen hibázni, mert akkor lehet igazán tanulni, mégis ezekben a szakmai csoportokban van pár úgynevezett “nyelvtannáci”, akik inkább a helyesírásodra fognak koncentrálni ötleteid és kérdéseid helyett. Azonban ha már viszonylag magabiztos az angol nyelvtanod és csak pár hibát ejtesz egy hosszabb bejegyzésben, akkor ez már egyértelműen a te üzleti angol gyakorló tereped.

Nézzük is meg milyen egyszerű ilyen szakmai csoportokat találni.

Két módszert javasolnék erre. Az első viszonylag egyértelmű, a Facebook-on vagy a LinkedIn-en írd be a számodra érdekes szakmai téma nevét a kersőbe, majd kattints a Groups fülre.

facebook szakmai csoport keresése üzleti angol tanuláshoz
linkedin szakmai csoport keresése gazdasági angol tanuláshoz

Ilyenkor láthatsz rengeteg csoportot. Facebook-on a join-ra kattintva küldheted el csatlakozási kérelmedet. Ekkor lehet, hogy pár kérdést meg kell válaszolnod a csoporthoz csatlakozáshoz, hogy az adminok kiszűrjék a kevésbé komoly szándékkal érkezőket (elsősorban így azokat, akik nem is válaszolnak a kérdésekre).

LinkedIn-en ki kell választanod a szimpatikus csoportot és utána az ask to join-ra kattintani a csatlakozási kérelem elküldéséhez.

Azonban honnan tudhatod, hogy az a csoport számodra megfelelő lesz-e üzleti angol tanulási céljaidra? Elég nagy-e az aktivitás, a segítőkészség? Vagy csak tele van a csoport emberekkel, akik csak önös céllal beposztolják a saját cikkjeiket, de nincs is semmiféle interakció.

Ekkor jön képbe a Facebook és LinkedIn szakmai csoportok keresésének a második, általam jobban preferált módszere és egyben az egyik legjobb barátom. A GOOGLE!

Egy csomó témában már összegyűjtötték ezeket a szakmai csoportokat egyes oldalakon, így neked csak be kell írnod azt például, hogy best … digital marketing … groups on LinkedIn (a digital marketing helyére te írd be az általad preferált témát).

És láss csodát, a HubSpot már ki is válogatta nekem a 20 legjobbat, köszi! 🙂

google keresése szakmai csoport találására üzleti angol tanuláshoz

Tehát én inkább ezt a módszert javaslom, mert itt már összeválogatták szakterületenként azokat a csoportokat, melyekben színvonalas szakmai kérdések merülnek fel és kerülnek megválaszolásra.

Továbbá nagy a tagok aktivitása, ezáltal a kommentszekcióban érdemben fejlesztheted szakmádhoz kapcsolódó üzleti angol tudásod, illetve közép távon értékes kapcsolatokat is építhetsz.

Amennyiben nemzetközi karrierre vágysz hosszú távon a LinkedIn-t jobban ajánlom, hisz az az üzleti Facebook, de közben ugyanazt megkaphatod tőle.

A LinkedIn-en is tarthatod ismerőseiddel a kapcsolatot, ezen felül a munkád során megismert üzletfelekkel, kollégákkal növelheted kapcsolati hálódat.

Itt számos állásra és üzleti lehetőségre is találhatsz. Ehhez azonban mindenképp szükséged lesz egy profin kitöltött adatlapra, ami után már kezdődhet is a kapcsolatépítés!

A LinkedIn adatlap feltuningolásában egyébként segítünk mindenkinek, aki jelentkezik beszédközpontú üzleti angol nyelvtanfolyamunkra.

 

#8: Kommunikációs Dopping – üzleti angol nyelvtanfolyam

Ha már ennyit emlegetem ezt a beszédközpontú üzleti angol fókuszú tanfolyamunkat, hadd meséljek róla itt a végén részletesebben kicsit rekláomzva magunkat.

Úgy gondoljuk, hogy ma ezzel a tanfolyammal lehet leghatékonyabban felkészülni a nemzetközi munkakörnyezet támasztotta elvárásokra.

Kommunikációs Dopping beszédközpontú üzleti angol nyelvtanfolyam

Ennek a tanfolyamnak a tematikáját és módszertanát több száz tanulónk visszajelzése alapján dolgoztuk ki és tökeletesítgetjük a mai napig is, mert hiszünk az életen át tartó tanulásban (lifelong learning).

Ennek eredményeként megszületett egy olyan egyedülálló módszertan, mely ötvözi az (1) üzleti angol tanulást, (2) a kis létszámú (3) beszédközpontú órákkal és (4) az angol anyanyelvi tanárok nyújtotta előnyökkel.

Mindezt azzal a céllal, hogy tanulóinkat felkészítsük az angol nyelv magabiztos használatára a munka világában, ezáltal egy sikeres karrierre nemzetközi munkakörnyezetben.

Tematikánkat és módszertanunkat úgy alakítottuk ki, hogy…

 • az folyamatos fejlődési pályát biztosítson tanulóink számára aktuális szintjüktől függően,
 • tudásukat mindig új ismeretekkel tudják bővíteni a tanfolyam során,
 • illetve a munkához szükséges készségeiket pedig egyre magasabb és magasabb szintre legyenek képesek emelni.

Mint azt az eddigi tippekben is bemutattuk, természetesen lehet otthonról is tanulni üzleti angol anyagokkal.

Azonban, ha te az a típus vagy, aki szívesebben és hatékonyabban tanul (nálunk anyanyelvi) tanár / mentor segítségével, akkor érdemes lehet megnézned induló tanfolyamaink részleteit, melyek 3 helyszínen is indulnak Budapesten.

Összefoglaló:

Ebben a cikkben tisztáztuk azt a kérdést, hogy mi az a 2 fő terület, amitől más az üzleti angol és annak tanulása a hagyományos angoltanulástól.

Írásunk alapján azt is el tudod már dönteni, hogy te olyan élethelyzetben vagy-e, hogy most vagy a közeljövőben szükséged lesz-e üzleti angol ismereteid erősítésére.

Végül ismertettünk 8 kiváló módszert, mellyel hatékonyan bővítheted általános gazdasági és szakmáddal kapcsolatos szókincsedet, illetve a munkádhoz elengedhetetlen készségeket is fejlesztheted.

Remélem, hogy a fenti 8 módszerből párral, a számodra szimpatikusakkal rendszeresen fogsz gyakorolni, hogy számodra az üzleti angol egy biztos pont legyen, ha karriered előrehaladásáról van szó.

Ne feledd, sikereket az angol tanulásban csakis következetes munkával érhetsz el. Ehhez kívánok kitartó és eredményes tanulást!

Szólj hozzá és mondd el véleményed a cikkel kapcsolatban!

Heti nyelvtanulási tippek és üzleti angol nyelvleckék

Iratkozzon fel angol nyelvtanulási blogunkra!
KÉREM A LECKÉKET ÉS TIPPEKET!
close-link
Share This