Adaptív online angol szintfelmérő

 

Azt szeretnénk tanácsolni, hogy a felmérő teszt kitöltését egyedül tegye meg, bármiféle külső segítség nélkül, így nem ajánljuk ismerős, szótár vagy internet használatát sem. Továbbá bár a kérdéseknél nincs időkorlát, de lehetőleg minél gyorsabban próbálja kitölteni, ugyanis ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a jelenlegi aktív tudásszintjét minél pontosabban mérje fel a teszt. Az angoltudás fejlesztésének pedig ez az egyik legfontosabb első lépése a célok kitűzése mellett.

Kérdésed vagy valamilyen gondolatod lenne a szintfelmérővel kapcsolatban? Itt felteheted, örömmel segítünk!

Az adaptív online angol szintfelmérő története

2016:

Már 2016-ban megfogalmazódott, hogy le szeretnénk cserélni a korábbi szintfelmérő tesztünket, mert egyrészt túl hosszú volt a maga 60 kérdésével, másrészt ezáltal rengeteg olyan kérdést is meg kellett válaszolnia a kitöltőnek, ami nem az ő szintjén voltak.

Így például egy alacsonyabb szinten lévő kitöltőnek az utolsó 20 nehezebb kérdés megválaszolása fölösleges szenvedés volt, mert egyszerűen azok a kérdések túl magas szintűek voltak számára, viszont ahhoz, hogy látni tudjuk a szintfelmérő teszt végeredményét, ezért minden kérdést végig kellett válaszolnia.

Ezért elhatároztuk, hogy szeretnénk egy olyan megoldást, ami:

  • gyorsan, pár perc alatt kitölthető,
  • de mégis pontosan felméri a kitöltő angol tudásának szintjét (elsősorban nyelvtani ismeretek szempontjából),
  • nincsenek fölösleges kérdések
  • és szinkronizálható meglévő rendszereinkkel

Erre tökéletes megoldás egy adaptív online angol szintfelmérő teszt, ami az alapján teszi fel a következő nehezebb vagy épp könnyebb kérdést, hogy az előzőt helyesen vagy helytelenül válaszoltuk-e meg.

Egy ilyen nyelvi teszt felépítésére a legegyszerűbb módszer az egész rendszer leprogramozása, azonban azon kívül, hogy ez drága megoldás, még a karbantartásával is lehetnek problémák, például a honlapon történő egyes változások miatt újra kell programozni.

Ezért a fenti szempontok mellett fontos volt az is, hogy megbízhatóan üzemeljen a nap 24 órájában, mert nem lenne szerencsés, ha egy angol tanfolyam jelentkezési időszak közepén nem tudnánk a tanulóinknak nyelvtani szintjét felmérni és ez alapján a számukra megfelelő csoportokba besorolni.

Ennek következményeképp tudtuk, hogy egy külsős szoftveres megoldásra lesz szükségünk.

 

2017:

Ezeket figyelembe véve el is kezdődött a munka 2017-ben, hogy egy sokkal jobb angol szintfelmérő élményt adhassunk mind tanulóinknak mind azoknak, akik csak egyszerűen kíváncsiak az aktuális szintjükre.

Alapvetően 3 dolog szükséges egy ilyen adaptív online angol szintfelmérő rendszer létrehozásához:

  1. angol kérdések és válaszok nyelvi szintenként kategorizálva,
  2. egy algoritmus, amely alapján a kitöltő válaszai alapján nehezebb vagy könnyebb kérdéseket kap,
  3. egy külsős online szoftver, ami ezt az algoritmust kezelni tudja.

És itt már kezdődtek is a nehézségek…

Anyanyelvi tanárainknak köszönhetően az 1-es ponttal természetesen nem volt probléma, azonban a Dávid – az Angol Intézet marketingese és üzletfejlesztője – által kitalált algoritmus első verziója nem működött. Vagyis működött, csak pár évbe beletelt volna összerakni a rendszert a létező szoftvermegoldásokkal.

Egyébként ilyesmi vázlatok készültek az algoritmus első verziójára.

adaptív online angol szintfelmérő teszt algorítmusának első verziója

No de ez lényegében nem volt használható és ott voltunk elméletben sem működő algoritmus nélkül.

Közben érkezett egy új tanárunk Mike személyében, akivel óráinkon kívül a budapesti angol beszélgetős klubjainkon is találkozhattok, mert ő vezeti őket.

Szóval megérkezett Mike és mivel a régi online szintfelmérő tesztünk továbbra sem lett jobb, ezért megkapta a feladatot, hogy dolgozzon ki egy új angol nyelvi szintfelmérőt.

Mivel az adaptív szintfelmérő algoritmusa – ahol a kérdések nehézsége a korábbi válaszokon múlik – az első körben elbukott, ezért nem is erőltettük ezt a vonalat.

Aztán Mike 1-2 hónap kutató munka után újra visszatalált az adaptív (válaszok alapján neheződő) szintfelmérő gondolatához, ugyanis egyrészt ez egy nagyon jó dolog, másrészt talált egy céget is, akik adaptív angol felmérő tesztek létrehozásával foglalkoznak.

Kértünk is ajánlatot tőlük, majd visszaírták, hogy az éves licensz 5.500£ lenne + kitöltőnként 2£, azaz évi 1000 kitöltővel számolva legalább 2.500.000Ft. Ezen jót nevettünk… 🙂

Ennyire azért még nem megy jól az Angol Intézetnek, úgyhogy Mike-nak tovább járt az agya. Mai napig emlékszem, ahogy mondta, hogy ” hát ez az összeg egy vicc, ezt tuti mi is meg tudjuk valahogy csinálni! “

Aztán Mike leült és megcsinálta!

Az adaptív online angol szintfelmérő algoritmus 2.0 – alias a második verizió működött!

Elméletben legalábbis mindenképp.

Viszont mint korábban említettem olyan megoldást szerettünk volna, amit nem nekünk kell leprogramozni, tehát egy külső szoftveres online megoldást kerestünk, ami tudja kezelni a szintfelmérő algoritmus 2.0-t.

Örömmel jelenthetem, hogy harmincvalahány különböző szoftver teszteléséből találtunk EGYET, amivel működött az elmélet a gyakorlatban is!

 

2018:

Ebben az évben végre elkezdett valósággá válni a régóta dédelgetett álom.

Az algoritmuson végeztünk pár apróbb módosítást, amivel még mindig működik a rendszer.

Kialakítottuk az új angol szintfelmérő kérdésekhez kapcsolódó pontrendszert, mert ugye nem az a fontos, hogy a teszt kérdéseire hány pontot kapott a kitöltő, hanem hogy tudjuk belőle, hogy az milyen szint.

Megírtuk és felvittük a rendszerbe a közel 300, különböző szintű angol kérdést és a lehetséges válaszokat, amelyekből csupán 20-at kell kitölteni a pontos nyelvi szint megismeréséhez. Ezáltal most már pár perc alatt kitölthető a felmérő teszt a korábbi akár fél órás procedúrával ellentétben.

Szinkronizáltuk meglévő rendszereinkkel, így például ha valaki jelentkezik Kommunikációs Dopping – üzleti angol tanfolyamunkra és kitöltötte már ezt az online szintfelmérőt, akkor mi automatikusan látjuk az eredményeit a neve mellett. Egyébként ezért kell megadni a nevet és az email címet az elején, mert az alapján történik az automatikus beazonosítás.

Végül pedig teszteltük és élesítettük a rendszert. Jelenthetem működik és ez csodás érzés!

Ennyi lenne az adaptív online angol szintfelmérőnk története, talán annyit még elárulhatunk, hogy vannak még terveink ezen a téren a jövőre nézve. 😉