Angol szókincsfejlesztő módszerek és applikációk

A szókincsfejlesztés a nyelvtanulás egyik legfontosabb része. Minél több szót ismersz, annál több mindent értesz meg, és annál választékosabban tudod kifejezni magad.

Te is észrevetted, hogy ahogy tanulsz angolul, nem minden szó rögződik be? Ne aggódj, ez teljesen normális! Sokan teljesen rossz technikával állnak neki, és hamar el is vesztik a lelkesedést angol szókincsfejlesztés terén.

Azért hoztuk létre ezt a cikket, hogy segítsünk neked megtalálni a számodra legoptimálisabb angol szókincsfejlesztő módszereket és technikákat ahhoz, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban sajátíts el szavakat és kifejezéseket, és azok meg is maradjanak az emlékezetedben!

A továbbiakban bemutatatok neked pár angol szókincsfejlesztő tippet és módszert, amivel gyorsan bővítheted aktív szókincsedet!

Angol Szókincsfejlesztő módszerek és applikációk

#1 – Tedd szórakozássá a szókincsfejlesztést!

Az első és legfontosabb alapelv, hogy sokkal könnyebb úgy megtanulni valamit, ha érdekel. 

Ugyanígy az angol szókincsed bővítése és sokkal könnyebb és gyorsabb lesz számodra, ha olyankor ragadnak rád a szavak, amikor valami számodra örömtelit csinálsz.

Ezért gondolkozz el: milyen hobbijaid vannak, miket szeretsz csinálni? Olvass és kutass ezek után az interneten angol nyelven, így amellett, hogy olyan dologgal foglalkozol, ami érdekes számodra, új szavakkal bővítheted angol szókincsedet a kedvenc témáidhoz kapcsolódóan. 

 

#2 – Járj el angol nyelvű meetupok-ra!

Egy másik módja annak, hogy új szavakat tanulj, és emellett használd is szókincsedet az, ha eljársz különböző angol nyelvű beszélgető körökbe.

Ezek az estek remek alkalmat kínálnak neked, hogy teszteld az otthon megtanult új szavakat és kifejezéseket, továbbá lehetőséged van számos emberrel beszélgetni, megismerkedni angol nyelven. Kiváló angol szókincsfejlesztő gyakorlat ez! 

A meetup.com-on és facebook csoportok között több ilyet találhatsz élj akár Budapesten vagy vidéken. Amennyiben a lakóhelyed közelében pedig nincs ilyen lehetőség, légy proaktív és alapítsd meg az elsőt, mert biztosan sokan járnak hozzád hasonló cipőben.

Ha pedig Budapesten élsz, első nekifutásra kipróbálhatod az Angol Intézet angol társalgási klubját. Amennyiben érdekel, kattints ide és nézd meg a következő meetup-ról szóló információkat! 

#3 – Olvass, olvass, olvass… és néha szótárazz!

Minél többet olvasol angolul, annál több szóval bővül az angol szókincs “raktárad”. Ezzel a banális, de annál hatékonyabb angol szókincsfejlesztő módszerrel anélkül tudsz új szavakat megtanulni, hogy észrevennéd. Olvasás közben megérted, hogy az adott szavak milyen kontextusban használandók, és sok esetben meg is jegyzed őket.

Ha pedig mégse értenéd, de már érzed, hogy “ezt a szót már vagy 5-ször olvastam”, akkor üss fel egy szótárat. Ha online szótárat használnál én a dictzone-t szeretem és ajánlom kétnyelvűben.

Ha kedvenc könyveid elsőre nehezek lennének angol nyelven akkor elmondanám, hogy vannak olyan könyvek, amelyek bár nem tankönyvnek számítanak, mégis angolul tanulóknak szánták őket. Ezen könyvek hátulján általában fel van tüntetve, hogy milyen nyelvi szinten állóknak ajánlott.

Azért érdemes kipróbálni ezeket a könyveket, mert alapvetően izgalmas és érdekes történeteket és regényeket dolgoznak át a te aktuális nyelvi szintedre.

Így a benne lévő angol szókincs nagy részét érteni fogod és élvezni fogod, hogy szinte ugyanolyan lendülettel fogod tudni olvasni, mint magyarul. Ráadásul ezekben a könyvekben a nehezebb szavak sokszor előre ki vannak neked szótárazva.

Ilyen könyvek például az Oxford Bookworms könyvsorozat, amely számos könyvesbolt polcain megtalálható, és 7 különböző szinten kínál olvasnivalót.

Ha szívesen megnéznéd őket, kattints ide! Ha valami még egyszerűbbel kezdenél, vagy kevesebb időd van az olvasásra, kezdhetsz képregényekkel is. Igaz, hogy sokszor egyszerűbb a szövegük, mégis érdekesek tudnak lenni, és angol szókincsfejlesztő hatásukat már hamar éreztetik. 

Angol szókincsfejlesztő könyv

#4 – Nézz videókat az interneten!

Manapság már mindenki a YouTube-on lóg, és valószínűleg te is látogatod nap mint nap. De vajon gondoltál már arra, hogy a szokásos vicces videókon és zenéken túl használhatnád ezt a felületet angol szókincsfejlesztő célokra is?

Igen, a YouTube több millió, kifejezetten erre a célra készített videót kínál neked, amelynek megtekintésével új szavakat, kifejezéseket tanulhatsz, és alapvetően fejlesztheted angol szókincsedet.

Ha csak napi 10 percet szánsz erre, és nézel pár angol nyelvű videót minden nap, már azzal is sokat teszel angol szókincsed fejlesztéséért.

Talán a legjobb YouTube csatorna nyelvtanulásra az EnglishClass101 csatornája. Több, mint 500 videó áll a nyelvtanulók rendelkezésére, érdemes időt szánni rá és minden nap nézni belőle egyet.

Két további piros pontot érdemel ez a csatorna, mert szerintem nagyon kellemes kisugárzása van Alisha-nak, aki a videók nagy részében található, továbbá a videókhoz felirat is van.

Ebben a lenti videóban további angol szókincsfejlesztő tippeket és módszereket ismerhetsz meg Alisha-tól, de ezen kívül tényleg minden van itt a nyelvtantól kezdve a gyerekdalokon az angol szótanuló videókig.

 

Ezen felül az Angol Intézet YouTube csatornáján is rengeteg hasznos videót találhatsz. Beszélgetések, kifejezések, idiómák és még sok más tanulnivaló vár rád a csatornánkon. Ha érdekel, kattints ide és nézd meg, hogy mi mit tudunk!

+1 tipp: Amikor csak lehetséges, kapcsold be a videóknál a feliratot! Ezáltal nem csak hallani, de látni is fogod az elhangzott szöveget, így ha problémád lenne a megértéssel, vagy egyes szavak helyesírásával, az a felirat bekapcsolásával könnyen elhárítható.

 

#5 – Írj blogot angol nyelven!

Még a cikk elején beszéltünk arról, hogy miért is jó, ha szórakozássá teszed a nyelvtanulást. Nos, ha van kedved és időd, akár blogolhatsz kedvenc témáidról vagy angol tanulásod folyamatáról, közben bővítve angol szókincsedet.

Ha dokumentálnád angol nyelvtanulásod folyamatát, akkor írhatsz ehhez hasonló cikkeket hasznos tippjeiddről, kifejezésekről témánként csoportosítva, így nem csak magadnak, de másnak is segíthetsz ezzel, hiszen nem te vagy az egyedüli, aki angol szókincsfejlesztő gyakorlatokat és módszereket keres a neten.

Ha belekezdenél, szólj mindenképp, mi örömmel olvasnánk!

Hogyan lehet blogot indítani? Készíthetsz saját weboldalt, vagy használhatsz valamilyen blogszolgáltatót is. Inkább utóbbit javasolom, ha pusztán nyelvtanulási célra szeretnél blogot nyitni.

Amit mi ajánlunk, az a blog.hu szolgáltató, hiszen náluk ingyen, gyorsan és egyszerűen tudod elindítani saját blogodat. Nem szükséges, hogy programozó vagy webfejlesztő legyél, hiszen a felhasználói felülete rendkívül könnyen kezelhető. Kattints ide, ha regisztrálni szeretnél.

Angol szókincsfejlesztő blog

 

1, Nyomj a “Kezdd el!” gombra, majd kattints a “regisztrációra” a következő oldalon. Ahhoz, hogy blogot tudj létrehozni, szükséged lesz egy felhasználóra.

2, Add meg az adataidat, majd kattints a “Regisztrálok” gombra. Figyelj oda, hogy minden adatot helyesen adj meg!

 

Angol szókincsfejlesztő blog

3, Miután regisztráltál, a felhasználói felületeden kattints a “Blogot indítok” gombra. 4, A következő oldalon add meg a Blogod nevét, és domain címét (azaz azt, hogy mi legyen a blog.hu előtt).

angol szókincs fejlesztése online blogolással

5, Gratulálok, kész a blogod! Első bejegyzésedet a fenti gombok valamelyikére kattintva tudod létrehozni. (Klasszikus, kép, videó, hivatkozás.)

Ha nem szimpatikus számodra a saját angol szókincsfejlesztő blogod megnyitásának az ötlete, akkor van számodra egy még egyszerűbb megoldásunk: nyiss egy facebook oldalt vagy csoportot, és jegyezd fel ott azokat az angol szavakat és kifejezéseket, amelyeket megtanulsz és másoknak tanítani szeretnél aznap.

Ha érdekes tippeket, kifejezéseket és tartalmat osztasz meg, a végén még egy nagyobb kedvelői bázist is létrehozhatsz. Rengetegen vannak ilyen csoportokban a tudásra szomjazva.

#6 – Iratkozz fel “Daily Expression” hírlevelünkre!

Amennyiben feliratkozol a Daily Expression – napi angol kifejezések hírlevelünkre, abban az esetben naponta 1 hasznos és érdekes kifejezést küldünk neked részletes magyarázattal és példákkal. Ha figyeled az emaileidet, és minden nap szánsz erre 2 percet, angol szókincsed hálás lesz.

Ebben a teljesen ingyenes angol szókincsfejlesztő hírlevelünkben példákkal és képekkel segítünk, hogy biztosan elmélyítsd az adott napi angol szót, kifejezést vagy idiómát.

Sőt, minden hónap végén lehetőséged van tesztelni egy QUIZ keretében azt, hogy hány szóra és kifejezésre emlékszel azok közül, melyeket elküldtünk neked. 

 

#7 – Csinálj angol szókincsfejlesztő kártyákat!

Régi módszer ugyan, és lehet, hogy nem a legérdekesebb, az viszont biztos, hogy sokaknak bevált. A kártya egyik oldalára a megtanulni kívánt szó, a másik oldalára pedig magyar megfelelője kerüljön. Értelemszerűen átfordítás előtt megtippeled a jelentését az adott szónak, majd megfordítod, és örülhetsz is a legújabb elsajátított kifejezésednek! 🙂

angol szókincs fejlesztése szótanuló kártyákkal

Ha ezt túl régimódinak találnád, lenne egy weboldal, ami hasonló funkciót tölt be, csak 21. századi köntösben.

Ha még nem hallottál a Quizletről, akkor röviden annyit kell tudnod róla, hogy miután felvitted a tanulnivaló szavaidat a megadott mezőkbe (vagy mások szókártyáit is használhatod), számos feladattípus segítségével tesztelheted tudásodat, vagy tanulhatod meg az adott szavakat.

A feladattípusok között szerepel például az, amikor párosítani kell 5 szót 5 jelentéssel, vagy be kell írnod a kapott szó magyar megfelelőjét. Ha érdekel, itt tudsz regisztrálni.

Quizlet angol szókincsfejlesztő alkalmazás

Miután átnavigáltál a megadott linkre, kattints a Sign Up-ra. Ha nem találod, a fenti képen megnézheted, hol is van (jobb felső sarok). Ezek után feldob egy ablakot, ahol vagy a Facebook profiloddal, vagy az általad megadott adatokkal (név, email, jelszó) regisztrálsz.

Mi az egyszerűség kedvéért a Facebookkal való regisztrációt ajánljuk, hiszen semmit nem posztol a Quizlet a falunkra az engedélyünk nélkül.

Quizlet angol szókincsfejlesztő alkalmazás

Amint regisztráltál, a Quizlet felületén találod magad. Ha új szószedetet, azaz “study set”-et szeretnél létrehozni, kattints a “Create”-re, ahogy a képen is látható. A következő oldalon már csak be kell írnod a fogalmakat és jelentésüket, majd a “Save”-re kattintva elmenteni azt, és neki is láthatsz a gyakorlásnak! 🙂

#8 – Fordíts dalszövegeket!

Ha szereted a zenét, és úgy érzed, hogy a szókincseden is van még mit csiszolni, akkor itt az ideje lefordítani kedvenc számaid szövegeit! Sőt, mindezt megteheted egy blog formájában is – részleteket lásd fentebb az 5-ös pontban. 

A neten könnyen megtalálható az összes dalszöveg, utána pedig csak annyi a dolgod, hogy egy szótár segítségével lefordítsd azokat a szavakat, amiket nem ismersz.

Így nem fog veled előfordulni többé az sem, hogy egy buliba mindenki más kívülről fújta a számot, míg te halandzsázol. Ha dalszövegeket fordítasz, nem kell majd ilyen problémával szembesülnöd, hiszen tudni fogod, mi mit jelent, és mit kell kiénekelni jó hamisan. 🙂

A dalszöveg tanulása és fordítása azért is különösen hasznos, mert minden egyes hallgatással újraismétled az “anyagot”, ezáltal a már korábban megtanult szavaknak van idejük alaposan berögzülni. (Zárójelben megsúgom, hogy a gyerekek sem véletlen tanulnak dalokkal a legkönnyebben.)

Személy szerint nekem ez a kedvenc angol szókincsfejlesztő módszerem, hisz itt tényleg érvényesül a játszva a tanulás.

 

#9 – Tanulj a Facebookon!

Ha fent vagy Facebookon, miért ne tanulnál rajta? Számos Facebook oldal rak ki hasznos képeket és videókat, melyek segítségével lehetőséged van angol szókincsed fejlesztésére.

Példaként nézd meg az Angol Intézet Facebook oldalát, amelyen naponta jelentkezünk hasznos kifejezésekkel, videókkal, képekkel, és sok más nyelvtanulással kapcsolatos tartalommal, ami nagyban hozzájárulhat az angol szókincs bővítéséhez.

Angol szókincsfejlesztő facebook

Angol szótanuló app-ok és szókincsfejlesztő játékok

Duolingo

Nem véletlenül választotta több, mint 100 millió ember a Duolingot azért, hogy fejlesszék nyelvi készségeiket.

Igaz, nem csak angolul, hanem sok más nyelven is lehet tanulni ezzel az angol szókincsfejlesztő appal, az nem vitás, hogy ez az egyik, ha nem a legelterjedtebb angol szótanuló app is egyben, hiszen amellett, hogy szavakat lehet vele tanulni, más nyelvi készségeket is fejleszt.

A Duolingo sikerét főként annak köszönheti, hogy a tanulást érdekessé, izgalmassá és szórakoztatóvá próbálja tenni. A felhasználókat jól felépített, változatos és megfelelő kihívást tartogató feladatokon keresztül segíti angol szókincsük bővítésében, vagy akár nyelvtani hibáik kijavításában.

Lássuk hát, hogyan lehet hasznodra a Duolingo:

1, Válaszd ki a nyelvet!

Miután letöltötted az alkalmazást (elérhető az AppStore-ban és a Play Áruházban is), először be kell állítanod, hogy milyen nyelven szeretnél tanulni, illetve hogy milyen nyelvet beszélsz.

Duolingo Angol szókincsfejlesztő app

 

Érdemes elgondolkozni azon, hogy van-e másik nyelv, amit frissen akarsz tartani az angol mellett?

Ha igen, akkor állítsd be nyugodtan azt beszélt nyelvnek, és a tanulni kívánt nyelvnek pedig az angolt. Így mindkét nyelvet tudod egyszerre tanulni, ahogy én is tettem (angol – francia), és két legyet ütsz egy csapásra. Persze ehhez erősen ajánlott mindkét nyelvből egy magabiztos alapszint.

 

2, Mi lesz a napi célkitűzésed?

A következő pontban eldöntheted, hogy egy nap hány percet szeretnél nyelvtanulással tölteni. Én azt javaslom, hogy légy őszinte, és inkább válassz kevesebb időt, de használd gyakrabban az alkalmazást, minthogy beállíts 20 percet célkitűzésnek, és heti egyszer vedd csak elő a Duolingot.

Ha minden nap rá tudsz szánni 10 percet, azért már rendkívül hálás lesz szókincsed. (Ja, és a bónusz jutalmakat is az alapján kapod, hogy az aznapi célkitűzésedet teljesítetted-e!)

Duolingo Angol szókincsfejlesztő app

3, Eljött a szintfelmérő ideje!

Ezek után két lehetőség áll majd előtted. Vagy az elejéről kezded az angoltanulást, vagy kitöltöd a szintfelmérő tesztet, és az alapján a Duolingo megállapítja a szintedet, hogy annak megfelelő feladatokat tudjon neked adni.

Erősen ajánlott kitölteni a szintfelmérőt, mert ha nem vagy teljesen kezdő, akkor unalmas lehet az egész “boy”, “girl”, “apple” tortúrát végigcsinálni.

4, Jöhetnek a leckék

Most, hogy eljutottál a leckékig, kezdődhet a tanulás. Amennyiben kitöltötted a tesztet, és elértél rajta valamennyi pontot, a Duolingo a tudásodhoz mérten pár leckét már késznek fog tekinteni, és egy bizonyos szintről fog indítani.

Ami pedig a feladatokat illeti, a következő típusokkal fogsz találkozni:

  • angol szókincsfejlesztő feladatok mondatok fordításával,
  • hallás utáni szövegértéses feladatok,
  • feleletválasztással kapcsolatos feladatok,
  • a kiejtésedet ellenőrző feladatok. Igen, itt nincs menekülés, hangosan bele kell mondani a telefonba és meg kell szólalni angolul!

Valóban, ezek nem mind szókincset fejlesztő feladatok, de találsz köztük bőven olyat, amely “alkalmas a feladatra”. Ha belegondolsz, a beszédes feladatnál is találkozhatsz olyan szavakkal, amelyeket nem ismertél korábban.

Duolingo Angol szókincsfejlesztő app

5, Gyakorlás, gyakorlás!

Természetesen van lehetőséged gyakorolni is. Ahhoz, hogy a gyakorló felületet elérd, kattints a főmenü jobb alsó sarkában található súlyzóra. A másik módszer, hogy az adott leckék végén kattintasz a gyakorlásra. Ezek után a Duolingo fel fog hozni neked feladatokat a korábbi leckékből, vegyesen.

Érdekesség, hogy az alkalmazás külön figyelmet fordít azokra a szavakra, amelyekkel korábban meggyűlt a bajod. Ha például egy szót nem tudtál korábban, akkor amelyik feladatnál mondatot kell fordítanod, nagy valószínűséggel az a szó is szerepelni fog benne. Mire vársz még?

Az applikáció innen tölthető le iOS-re és innen Androidra.

Quizlet Flashcards

Igaz, ebben a cikkben már esett szó a Quizlet angol szókincsfejlesztő applikációról, azonban most a mobilos verzióval szeretnénk foglalkozni, hiszen nincs is annál egyszerűbb, mint hazafele utazva elővenni a telefont, és átnézni az aznapi szavakat. Nos, a Quizlet ebben segít, játékos formában.

Naponta több, mint 10 millió ember használja ezt az alkalmazást, és tanul a Quizlet szókártyás módszerével. Hogy mit értünk ez alatt? A virtuális kártya egyik oldalára maga a szó kerül, míg a másik oldalára annak jelentése, definíciója.

Amint azt már elmondtuk, a Quizlet segítségével könnyedén és gyorsan létrehozhatod saját szótáradat, melybe az összes megtanulásra váró szót beteheted. De mielőtt azt mondanád, hogy “nagy szám, de ezt másik alkalmazás is tudja”, hadd jegyezzek meg még valamit.

A Quizlet igazi ereje a közösségben van. Teljesen mindegy, hogy egy másik személy a föld mely részéről tanul, a Quizleten belül megosztja a saját szószedetét.

Bizony, minden ember szószedete elérhető számodra is (na jó kivéve, ha direkt priváttá teszi).

Ahogy a képen is láthatod, a nagyítóra rákattintva könnyen rákereshetsz bármilyen témára, és tetszés szerint kiválaszthatod bármely más felhasználó szótárát, ha úgy látod, hogy olyan szavakat tartalmaz, amelyek neked is hasznosak lehetnek.

quizlet-szótanuló-szótanuló-app-keresés-mások-szókártyáival angol szókincs fejlesztése

Ezeket a szótárakat másképpen “card set”-nek hívjuk, és már a keresés alatt láthatod, hogy egy set-ben hány szó található. Ha szimpatikusnak tűnik valamelyik card set, csak kattints rá, és egyből láthatod, hogy milyen szavakat tartalmaz, illetve felvillan a 5 feladattípus is.

Igen, a Quizletben te döntöd el, hogy az adott szavakat hogyan szeretnéd gyakorolni. Íme, az alábbi feladattípusok állnak rendelkezésedre:

Quizlet angol szókincsfejlesztő alkalmazás feladatok

Learn: Ennél a típusnál először a definíciót kapod meg, majd miután tippeltél, kattintásra megfordul a kártya. Ha eltaláltad, kattints a “Got it”-ra, amennyiben nem sikerült, csak nyomj a “Study again”-re, hogy később is megkapd ezt a szót. Reméljük, következőre már tudni fogod, hogy melyik szót írja le a definíció! 🙂

Flashcards: A Cards-ra kattintva értelemszerűen ugyanazokat a szavakat kapjuk meg, azonban a lejátszás gombra kattintva az alkalmazás automatikusan forgatja neked azokat, így haladva a szószedetben.

Write: Értelemszerűen írni kell, méghozzá azt a szót, amit a definíció jelent.

Match: Ahogy a névből is következtetni lehet, ennél a feladattípusnál össze kell párosítani a szavakat jelentésükkel. A párosítás közben az idő is ketyeg, így minden egyes próbálkozásnál megpróbálhatjuk “megdönteni” a korábbi rekordunkat.

Test: A teszt során vegyes feladatokkal fogsz találkozni. Lesz olyan, hogy be kell írnod a megfelelő szót, csakúgy, mint a “Write” feladattípusnál, azonban szerepelni fog benne kvíz is (feleletválasztós feladat), illetve igaz/hamis játék is.

A nyelvtanulás, és főként a szótanulás sokszor száraz lehet. Ilyenkor jó, ha van egy olyan angol szókincsfejlesztő appunk, mint a Quizlet, ami szó szerint játékossá teszi a tanulást, és kevésbé érezzük “kínnak”, hogy még 20 szót kell megtanulni holnapra. A Duolingo mellett egyértelműen az egyik legjobb angol szótanuló app jelenleg a piacon, mi őszintén ajánljuk a használatát!

 

 

Learn English Vocabulary – 6000 words

Kevés olyan angol szókincsfejlesztő program van, ami ennyire egyszerűen kezelhető, és amelynek minden funkciója ingyen feloldható. A Learn English Vocabulary nevezető angol szótanuló app 6000 szavas szótára bizonyára (majdnem) mindenkinek tartogat újdonságot. Mind iOS-en, mind Androidon elérhető ez az angol szótanuló app, és a szó szoros értelmében egyszerű a használata.

1, A nyelv kiválasztása

Miután letöltötted az alkalmazást, az első dolgod az lesz, hogy kiválaszd a nyelvet. A “meg akarom tanulni” alatt lévő legördülő listából az angolt válaszd ki, míg a fenti listából a magyart, hiszen azt beszéled.

2, Nézd végig az útmutatót

Ezek után az alkalmazás egy egyszerű videóban bemutatja, hogy hogyan is működik.

Mi is leírjuk, hogy minél hamarabb megértsd, és nekivághass az angol szótanulásnak!

A, Válaszd ki a fenti listából a témakört! (Pl.: Ember, Egészség, Szolgáltatások, stb.) 

B, Válaszd ki az altémát! (Pl.: Bank, Kommunikáció, stb.)

C, Végül válaszd ki a játék típusát! A játék indításához kattints a képernyő alján lévő “Play”, vagy Lejátszás gombra. Ekkor automatikusan elindul az általad kiválasztott játék.

Angol szókincsfejlesztő app témakörök

3, Játéktípusok

Hallgasd és írd. Ahogy a nevéből is következtetni lehet, ennél a feladattípusnál előbb meghallgatod a szót, majd a megfelelő betűkre kattintva “kirakod” azt.

Szótanulás. Ennél a típusnál az adott szót mind képileg, mind angolul és magyarul is látni fogod. Sőt, kattintásra ki is ejti a szót az alkalmazás, így segítve a beszédbe ültetést. Amint megjegyezted azt a szót, ami éppen a képernyőn van, csak lapozz tovább.

Válassz egy szót. Miután kapsz egy képet, alatta megjelenik majd két szó. Ki kell választanod azt a szót, amit a képen látsz, vagy amelyik kapcsolódik a képhez. (Például a kép ételeket ábrázol, akkor a kiválasztandó szó a “food”.)

Keresd a képet. A dolgod nem más, mint megkeresni a képernyő alján található szó magyar jelentését. Ha rákattintasz, megjelenik a kép is.

Párosítsd a szavakat. A feladat egyértelmű; a megadott szavakat kell magyar jelentésükkel párosítani. Amennyiben az alkalmazás telepítésekor két idegennyelvet választottál ki, abban az esetben ez a játékmód érdekes lehet számodra.

 

Angol szókincsfejlesztő app témakörök

Hallgasd meg és válaszd ki. A feladat indítása után hallani fogod az adott szót. Ezek után csak ki kell választanod a 4 közül azt, amit az imént hallottál.

Írj egy szót. Adott egy szó, a képével társítva, illetve lent akasztófa játékhoz hasonlóan pár betű megadva belőle. A dolgod az, hogy a kimaradt betűket sorban beírd, értelemszerűen a helyes angol szót kiadva.

Ez az angol szótanuló app tényleg egyszerű kezelőfelülettel van ellátva, nincsen túlbonyolítva. Angol szókincsfejlesztő célokra teljesen megfelel, és ahogy haladsz a feladatokkal, egyre több szót oldasz fel. Ha nem szeretnél végigmenni az alap szavakon, gyorsabban megvásárolható a 6000 szavas szótáruk.

Az, hogy végigjátszod az appot, vagy “átugrod” az első pár szintet és megveszed a teljes szótárat, rajtad áll.

Jó hír: újabb pályákat ugyan virágokért lehet feloldani, de van néhány trükk, amivel ingyen is lehet virágokat szerezni, ezáltal nehezebb szinten lévő szószedetet is feloldani.

Ehhez kattints a jobb felső sarokban található fogaskerékre, és látni fogod, hogy egy videó megnézése után 20 virágot kaphatsz. Sőt, ha belájkolod a Facebook oldalukat, 500 virág ütheti a markod.

Mindenképpen próbáld ki ezt az angol szótanuló applikációt, mert rengeteg szó tanulására nyújt lehetőséget játékos formában.

Clozemaster

Amikor ezt a listát összeállítottuk, mindenképp szerettünk volna bele egy olyan angol szókincsfejlesztő programot, mint a Clozemaster. 

Az angol szótanuló applikációk legnagyobb problémája az (általában), hogy a szavakat önmagában tálalja a felhasználóinak. A Clozemaster ezzel szemben kontextusból ragadja ki a szót, és nekünk kell visszahelyettesíteni azt. Így nem csak a szó jelentését tanuljuk meg, de helyes használatába is bepillantást nyerünk.

Igaz, hogy van magyar-angol és angol-magyar párosítás is, de a Clozemaster még nagyon sok más nyelven is elérhető. Ezért is fontos, hogy amikor feltelepíted, helyesen válaszd ki a beszélt illetve tanulandó nyelvet.

A játékot letöltheted az AppStore-ból és a Play Áruházból is, készüléked operációs rendszerének megfelelően, vagy akár elindíthatod böngészőből is, ha laptopról vagy asztali számítógépről játszanál ezzel az angol szókincsfejlesztő applikációval.

Miután feltelepítetted, az első dolgod az lesz, hogy regisztrálj. Ahhoz, hogy ezt megtehesd, kattints a “Sign up” gombra, majd add meg az adataidat.

clozemaster angol szókincsfejlesztő app

 

Azt követően, hogy regisztráltál, az alkalmazás felületén fogod találni magad. A felsorolásban számos párosítást láthatsz majd, azonban ezek nem azok lesznek, amit te keresel.

A fenti mezőbe (ahogy a képen is láthatod) be kell írnod, hogy “magyar”. Ezek után pedig kiválasztani azt a nyelvpárost, hogy “Learning: English From: Magyar”. Miután kiválasztottad a neked megfelelő párosítást, be fog jönni a képen látható oldal, ahol a játékmódokat láthatod.

Három játékmódot különböztetünk meg egymástól:

Random: véletlenszerűen kapsz szavakat, nehézségtől függetlenül.

Fluency Fast Track: ebben a játékmódban nehézség szerinti sorrendben fogsz kapni mondatokat.

Most Common Words: te választod ki, hogy a 100 leggyakoribb angol szótól az 50000 leggyakoribb angol szóig mekkora szótárból szeretnél példamondatokat kapni és megoldani.

clozemaster angol szókincsfejlesztő app

A feladatok megoldását illetően 4 választható mód van. A feladatok alatt mindig fel van tüntetve magyarul a mondat, amit a hiányos angol mondatod jelenteni fog, ha beírtad a helyes megoldást.

Multiple Choice: több választási lehetőség közül kell kiválasztanod azt a szót, amely a mondatba illik.

Text Input: be kell írnod azt a szót, amelyik szerinted odaillik.

Cloze-listening Multiple Choice: a hallott szöveg alapján 4 lehetőség közül kell kiválasztani azt a szót, ami hiányzik a mondatból.

Cloze-listening Text Input: a hallott szöveg alapján kell beírni a hiányzó szót.

Az angol szókincsfejlesztés online manapság egyszerűbb, mint valaha. A Clozemaster, és az ehhez hasonló alkalmazások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy bármikor, amikor van 5 szabad perced, fejleszthesd angoltudásod.

Ez az angol szókincsfejlesztő app egyszerűen, ingyenes és érthető módon tanít neked új szavakat pár kattintással, ezért bátran ajánljuk!

Hány szót kell tudnom, hogy folyékonyan beszéljek?

Mostanra írtunk már sokat angol szókincsfejlesztő módszerekről és szótanuló applikációkról, amikkel eredményesen fejlesztheted angol szókincsed. Azonban felmerülhet benned a kérdés, hogy mégis meddig kell aktívan gyakorlnod, hogy végre magabiztosan és gördülékenyen beszélj angolul?

A nyelvekre is biztosan igaz az az állítás, mint a világunkra, hogy minél jobban megismerjük, annál inkább rájövünk, mennyi mindent nem tudunk még. Te sem érzed sosem, hogy már a nyelv 50 százalékánál jársz ugye?

De akkor honnan tudjuk, hogy még mennyi mindent kell megtanulni a folyékony nyelvtudáshoz? És vajon mi számít folyékonynak? Hány szót tud magáénak például egy angol felsőfokú szókincs?

Ehhez először is tisztázzuk, hogy alapvetően kétféle szókincset különböztetünk meg, az aktív és a passzív szókincset.

Az aktív szókincs azon szavak összessége, melyeket nap mint nap használsz, gyorsan az eszedbe jut és mind beszédben és írásban is megjelenik nálad.

A passzív szókincs ezzel szemben azon szavak összessége, melyeket ugyan megértesz, de nem használod, mert nem tudod hogy és hol kell, vagy csak nem vagy teljesen biztos, hogy az adott szövegkörnyezetbe beleillene.

Angol aktív és passzív szókincs

(Ha többet szeretnél tudni az aktív és passzív szókincsről, olvasd el egy korábbi cikkünket, melyben segítséget kaphatsz ahhoz is, hogyan kerüljön minél kevesebb szó a passzív szókincsedbe és maradjon aktív minden megtanult angol szó.)

Attól függően, hogy hány szót ismer aktívan egy adott személy (bármikor elő tudja hívni és használni tudja), különböző szinteket tudnánk meghatározni:

Kezdő: 250-500 szó. Ezen a szinten van egy alap szókincsed, mellyel képes vagy egy alapszintű beszélgetést lefolytatni, és nem okoz gondot például eligazodni egy idegen országban, turistaként.

Társalgási szint: 1000-3000 szó. Ezzel a szókinccsel már képes vagy ellátni a mindennapi teendőidet (bevásárlás, utazás, stb.), el tudod mesélni a napodat, és le tudsz folytatni egyszerűbb beszélgetéseket, általános témákról.

Haladó: 4000-10000 szó. Ezen a szinten már nem csak mindennapi dolgokról, de speciális, szaktudást igénylő témákban is megállod a helyed. Talán ez a szint áll a legközelebb a “felsőfokhoz”.

Folyékony: 10000 szó felett. Közel anyanyelvi szint. Bármilyen témához hozzá tudsz szólni, és még ha nem is tudod pontosan, mit is jelent egy szó, valószínűleg már találkoztál vele korábban, vagy a szövegkörnyezetből ki tudod következtetni.

hány szót ismerjek a folyékony nyelvtudáshoz - angol szókincs cikk

Úgyhogy körülbelül ennyi szót kéne megtanulnod a folyékony angoltudáshoz. Viszont ez ne kedvetlenítsen el, hisz a nyelvtanulás az nem egy egyéjszakás folyamat és legtöbbünknél hosszú évek eredménye a gördülékeny angoltudás.

Egy a fontos, hogy mindenképp olyan dolgokat tanulj, melyek munkádhoz, hétköznapjaidhoz köthetőek.

Ha könyvelő vagy, számodra fölösleges megtanulni egy pedagógusnak szánt szószedetet. Ha közgazdász vagy, számodra nem relevánsak a gépjárműgyártás szavai. Inkább koncentrálj üzleti kifejezésekre, szakmai szavakra és idiómákra. (Ezekben egyébként részben pont tud segíteni beszédközpontú angol nyelvtanfolyamunk.)

Továbbá korábban már írtunk arról, hogyan lehetséges fejleszteni üzleti angoltudásod. Ebből a cikkből megtudhatod, mit is takar az üzleti angol nyelv, illetve azt, hogy mely 8 kiváló és bevált módszerrel tudod magad fejleszteni ezen a területen.


Hogyan tesztelhetem a szókincsemet?

Ha már foglalkoztál angol szókincsfejlesztő feladatokkal, és kíváncsi vagy, mennyit fejlődtél, vagy egyszerűen csak szeretnéd letesztelni, hogy jelenleg milyen szinten vagy, mindenképpen nézd meg az alábbi tesztet.

Sajnos az interneten elég sok rossz szókincsfelmérő program vagy oldal kering, amelyek 5 kérdés uán azt állítják, hogy képesek megállapítani pontosan a szókincsedet, holott ez egy ennél komplexebb feladat.

Az alábbi teszt áll talán véleményem szerint legközelebb ahhoz, hogy meghatározza angol szókincsedet.

angol szókincs tesztelő program - testyourvocab

Testyourvocab.com

Az interneten fellelhető tesztek közül én ezt találom talán a legpontosabbnak, és a “legértelmesebbnek”. Ezt a “felmérőt” ide kattintva tudod kitölteni. A teszt 3 lépésből áll, a következőket kell tudnod:

Az első lépésben 40 szót fogsz látni, lesznek közöttük egyszerűbbek, és nehezebbek is. A feladatod az lesz, hogy kiválaszd azon szavakat (azaz bepipáld az előttük lévő négyzetet), amelyeket el tudnál magyarázni más szavakkal, azaz ismered a definícióját.

A teszt leírja továbbá, hogy azon szavakat, melyeket már láttál korábban, de jelentésükkel nem vagy tisztában, NE pipáld be! Ha kész vagy, kattints a “Continue”-ra!

 

angol szókincs tesztelő program - testyourvocab

 

A második lépés során egy jóval nagyobb szószedetet fogsz kapni. Ez azért fontos, hogy szókincsed nagyságát minél pontosabban meg tudja becsülni a weboldal (hiszen minél nagyobb a minta, annál pontosabb az eredmény).

A feladatod ugyanaz lesz; be kell pipálnod azokat a szavakat, melyek jelentésével tisztában vagy, és el tudnád őket magyarázni. Ha ezzel is kész vagy, ismét a “Continue”-ra kell kattintanod!

Végül, harmadik lépésben ki kell választanod a legördülő listából a rád illő válaszokat. A kérdések között szerepelnek a következők:

  1. Az angol az anyanyelved, vagy a második (tanult) nyelved?
  2. Melyik évben és hónapban születtél?
  3. Milyen nemű és nemzetiségű vagy?
  4. Melyik opció írja le legjobban az angol tanulásodat?
  5. Utaztál-e már olyan országba, ahol az angol a beszélt nyelv, és ha igen, mennyi időt töltöttél el ott?

Ha kész vagy, kattints a “Finish” gombra, és másodperceken belül láthatod is a teszt eredményét.

Ha csalódott vagy az eredménnyel, mindenképp gyakorolj még, hiszen mindig van hova fejlődni! Ne csüggedj, inkább válassz ki néhány angol szókincsfejlesztő módszert ebből a cikkből, és fejleszd minden nap szókincsedet. 

Eredményes tanulást kívánunk!

 

Szólj hozzá és mondd el véleményed a cikkel kapcsolatban!

Tetszett ez a cikk az angol szókincsfejlesztő módszerekről és szótanuló applikációkról?

További angol tanulással kapcsolatos tippekért és nyelvleckékért iratkozz fel hírlevelünkre!

Heti nyelvtanulási tippek és üzleti angol nyelvleckék

Iratkozzon fel angol nyelvtanulási blogunkra!
KÉREM A LECKÉKET ÉS TIPPEKET!
close-link
Share This