Nyelvtanulásról őszintén avagy milyen hosszú az út a tárgyalóképes angol nyelvtudás eléréséig

 

Most kérlek készülj fel egy őszinte és egyenes vallomásra.

Több mint 2 éve dolgozom az Angol Intézetnél és Dávidnak hívnak. Vagy ahogy legtöbben ismernek az emailekből “Dávid az Angol Intézettől”.

Ezalatt az idő alatt sokszor írtam már a Kommunikációs Dopping – üzleti angol tanfolyamról, és általában mindig pozitív, dicsőítő gondolatokat.

És bár nem mintha azok nem lettek volna igazak, de kicsit elfáradtam az angol tanfolyamunk bálványozásába.

Ráadásul mindeközben úgy érzem pár üzenet félrement és nem az van az emberek fejében, amit én szerettem volna átadni.

Úgyhogy részben önterápia jelleggel itt az ideje tiszta vizet öntenem a pohárba és eloszlatnom pár tévhitet általánosságban a nyelvtanulás és a tanfolyamunk körül.

Figyelem! Szókimondó leszek, ami lehet, hogy néha fájni fog… mert igaz.

vigyázat szókimondó leszek - az igazság a nyelvtanulásról a tárgyalóképes angol nyelvtudásról és hasonlókról

1. gondolat:
Vajon mi a jelenlegi nyelvi szinted?

Ha el szeretnél jutni valahová, jelen esetben legyen ez az úti cél a tárgyalóképes angol nyelvtudás, akkor nem árt ha tudod, hogy most hol vagy.

Pont ugyanúgy, ahogy a GPS-t használjuk közlekedésre, megmondjuk neki hol vagyunk és hová akarunk eljutni, ekkor meg fogja tudni saccolni, hogy milyen hosszú az út egy adott útvonalon és mennyi időbe fog telni.

És akkor itt egyből szokott is jönni a fekete leves… de lépjünk egyet vissza ebben a történetben, ne szaladjunk annyira előre.

Egy olyan világban élünk, ahol:

3 órás konyhában főzőcskézések helyett instant leveseket és gyorsfagyasztott ételeket eszünk.

A posta megérkezésére várás helyett azonnal váltjuk az üzeneteket messengeren, viberen vagy whatsappon.

2 heti ágyban pihenő helyett azonnal, mindent elmulasztó orvosságok után kapkodunk.

És a nyelvtanulás hosszas folyamata helyett ingyenes, azonnali angol nyelvtudás… Ja, ez mégsem…

Valahogy a nyelvoktatás lemaradt a technológiai fejlődéssel és nincs azonnal elvihető, instant nyelvtudás.

De közben rengeteg mindenből van azonnal elvihető, instant, kulcsrakész ráadásul ingyenes akármicsoda.

Egy ilyen türelmetlen világban nehéz dolog szembesíteni az embereket azzal a gondolattal, hogy bizony a tárgyalóképes angol nyelvtudás megszerzéséig hosszú és rögös út vezet.

a tárgyalóképes angol nyelvtudás megszerzéséhez hosszú és kanyargós út vezet tele buktatókkal

Például, ha egy átlagember el akar jutni B2-es szintről erős C1-esre, akkor arra körülbelül 8-14 hónapot kéne rászánnia intenzitástól függően. (a közös Európai referenciakeretben így nevezik a szinteket, részleteket lásd itt, ezekre még sokszor fogok hivatkozni)

És akkor itt jön az elején említett feketeleves.

Kiderül, hogy az állítólagos jelenlegi B2-es szint az csak erős A2 vagy jóindulatú B1. Ja és a nyelvtanulásra kétszer annyi időt és kétszer annyi pénzt kéne szánni, hogy valós eredménye legyen.

Ember legyen a talpán, aki ezt egy tanuló szemébe meri mondani.

Ilyenkor előfordult, hogy érkezett a válasz: “de hát én már egy másik nyelviskolában végigvettem a B2-es szint XY upper-intermediate könyvét is.”

Ezt el is hisszük, csak mikor felhívta telefonon anyanyelvi tanárunk, akkor hebegett-habogott és örült, hogy 3 egybefüggő jelen idejű mondatot sikerült elmondania.

Nincs ezzel semmi baj, félre ne érts. Viszont ez egyszerűen még nem B2-es szint.

És lehet jönni azzal a kifogással, hogy de hát anyanyelvi volt a tanár és telefonon amúgy is nehezen érthető.

Viszont szomorú hírem van: a valóság ugyanilyen nehéz.

Anyanyelvi üzleti partner felhívja átlagemberünk telefonon megbeszélni valamit, viszont az ő kedvéért nem fog 50%-kal lassabb tempóban beszélni és közben minden negyedik angol szó jelentését elmagyarázni.

És most először ember leszek a talpamon és kimondom a fájdalmas hírt: A valóság nehéz és nem olyan kényelmes és meleg, mint a tanterem, ezért valószínűleg még több időt és pénzt kell a nyelvtanulásba fektetni, ha a tárgyalóképes angol nyelvtudás a cél.

nemzetközi munkakörnyezetben dolgozni tárgyalóképes angol nyelvtudással

Szóbeli és írásbeli szintfelmérőinken nem azért mondunk “rossz eredményt”, mert le akarnánk bárkit is húzni sok-sok pénzzel (egyszerre amúgy is csak egy turnusra lehet beiratkozni), hanem mert szeretnénk szembesíteni mindenkit a valósággal, még ha fájdalmas is ez olykor.

Az instant, mindent olcsón dolgok világában nehéz belemondani egy tanuló szemébe, hogy bizony erről a szintről folyamatos tanulás mellett kb. 2 év lesz és több, mint fél millió kemény magyar forint a kitűzött tárgyalóképes angol nyelvtudás célja.

Ezt kifejtve készítettem egy gyors összefoglaló táblázatot, hogy milyen jelenlegi szintről indulva körülbelül mennyi pénzbe kerülne és mennyi rászánt időbe telne a Kommunikációs Dopping – üzleti angol tanfolyamunkon ideális esetben a nyelvtanulás.

(Hogy pontosan, hogyan épül fel nálunk a tanterv, arról bővebben ezen fejezet után írok a 2. gondolat alatt.)

Jelenlegi szint Elérni kívánt szint Nyelvtudásba befektetendő összeg Befektetendő idő
A2 C1 ~ 760.000 Ft ~ 2 év
B1 C1 ~ 570.000 Ft ~ 1.5 év
B2 C1 ~ 390.000 Ft ~ 1 év
C1  gyengébb C2 ami már nagyon jó 🙂 ~ 200.000 Ft ~ 0.5 év

Az, hogy a szintfelmérés után ki mennyi pénzt és időt szán rá, azt mindenki nyugodtan döntse el lehetőségei szerint.

Aki kevesebb pénzt szánna rá, annak a rászánt időben lesz több, akinek pénze több, mint szabadideje annak drágább lesz, de gyorsabb.

Pofon egyszerű, ezen két út között kell választani.

Vagyis van egy harmadik út is, hogy továbbra sem tanulunk meg angolul. Legalábbis olyan szinten nem, aminek érdemi haszna is van.

a nyelvtanulásba vagy kevés pénzt de sok időt fektetünk vagy kevés időt de sok pénzt vagy nem tanulunk meg tárgyalóképes szinten angolul

Azonban, ha az a cél, hogy a tárgyalóképes angol nyelvtudással nemzetközi munkakörnyezetben is magabiztosan megállja az ember a helyét, akkor a fenti számok jó irányadók, hogy mennyit kell befektetni a nyelvtanulásba.

Ezt az összeget pénzben vagy rászánt időben előbb vagy utóbb kénytelen lesz mindenki megfizetni, amennyiben el szeretné érni a kívánt célt.

Ezek alapján már valószínűleg sejtheted a következőt, hogy…

A Kommunikációs Dopping – üzleti angol nyelvtanfolyamunk NEM CSODASZER – 2. Gondolat

Egy 7 hetes turnus alatt nem fogsz megtanulni vele angolul.

Sajnálom, de nem fog menni, hogy ennyi idő alatt B1-es szintről C1-re ugorj ennyi idő alatt, ami a tárgyalóképes angol nyelvtudás elérését jelentené.

Sőt B1-es szinten fogsz nagy valószínűséggel utána is maradni.

Bár sokszor magasztaltam az egekbe a tanfolyamot, de ezt sosem állítottam róla, hogy ennyire jó lenne.

Hiába az általam sokat reklámozott anyanyelvi tanárok, a kis létszámú 4-8 fős csoportok egyszerűen a nyelvtanulás tovább tart.

De ettől még nem kell azonnal más nyelviskola után sem nézned, mert a világon egy nyelvtanfolyam sem képes erre jelenlegi tudásom szerint.

Egyelőre csak a Mátrix című filmben működött, hogy feltöltötték pár óra alatt Neo agyát valamilyen tudással és utána egyből tökéletesen tudta használni.

neo mátrix tudás feltöltése sajnos a nyelvtudást még nem lehet így feltölteni az agyba a tárgyalóképes angol nyelvtudásért meg kell dolgozni

Sajnálom, de az Angol Intézetnél még nem áll rendelkezésre ez a technológia, nálunk sajnos még tanulni kell és mindenhol máshol is.

És igen, ez a tanulás viszonylag sokáig tart, no de mégis meddig is?

Nálunk úgy néz ki a rendszer, hogy minden 7 hetes turnus 1 modul. (Hogy milyen témákat veszünk át a különböző modulokban, arról a tanfolyam tematikájában írunk itt részletesen.)

Ez alapján mi egy nyelvi szinten átlagosan 3 modult (3 modul * 7 hetet) szoktunk javasolni, mielőtt a következő szint tematikái következnének.

Például, ha B1-es szinten megérkezik egy tanulni vágyó 3 db 7 hetes turnuson érdemes részt vennie mielőtt a B2-es szintű tananyagunkkal folytatná a tanulást.

Így bizony 9 db turnuson lenne érdemes részt venni annak, aki B1-es szinten érkezik meg hozzánk és a C1-es szintre szeretne eljutni, amit egyelőre csak hívjunk tárgyalóképes angol nyelvtudásnak, de később erre is kitérek részleteiben.

üzleti angol tanfolyam moduljai ajánlott turnus számok a tárgyalóképes angol nyelvtudás eléréséhez

Ezzel lehet szert tenni olyan érdemi tudásra, amivel 99%-os valószínűséggel minden munkahelyre felvennének, ha csak az angoltudásod lenne a kérdés.

Ez így elismerem, valóban nem olcsó.

Konkrétan az említett B1-es szintű tanuló példája alapján 574.000Ft lenne + kb. 18 hónap aktív tanulás az életedből (lásd fenti táblázat).

Viszont egyrészt magabiztos angoltudásodnak köszönhetően ez hamar megtérül az álláspiacon, akár már 6 hónap alatt is.

Csak számold ki mennyi plusz pénz ütné a markodat a nyugdíjas évekig, ha minden hónapban 100.000Ft-tal többet vihetnél haza. És akkor a külföldi munkalehetőségekről még nem is beszéltünk…

Másrészt még mindig jobban megéri nálunk elkölteni “ilyen sokat”, mint olyan nyelvtanfolyamokkal vesződni, ahol 10-16 fős cosportokban önálló tankönyvfeldolgozás és teszttöltögetés zajlik néma csendben.

Ha nem tudod ez mit jelent, akkor szerencsés vagy.

Ha már találkoztál ilyennel, akkor sajnos tudod, hogy az ilyen – általában “olcsó megoldásokkal” – nemcsak a pénzedet, hanem az idődet is vesztegetted.

Tényleg nem az Angol Intézet a legolcsóbb nyelviskola, de itt a befektetett időd és pénzed is megtérül legalább.

DE! Nem egyetlen tanfolyam alatt fogod ezt érezni.

Ha erre számítasz csalódni fogsz. Nem csak nálunk, mindenhol. Az angol nyelvtanulás nem sprint, hanem maraton. 

az angol nyelvtanulás nem sprint hanem maraton

Vagy akár mondhatnám a házépítés analógiáját is.

  1. Kellenek a jó alapok. Kezdőbb szinteken ezek helyrerakására sok idő megy el. (magabiztos A2-es szint)
  2. Utána el lehet kezdeni egyesével pakolni a sok-sok téglát. (B1-B2-es szint)
  3. Aztán felkerül a tető és bekerülnek az ablakok és ajtók is. Ebben már lehet élni, még ha nem is tökéletes. (C1-es szint – tárgyalóképes angol nyelvtudásnak már megfelel)
  4. Kicsinosítjuk kívül-belül. (C2-es szint)

Bár igazából ez egy folyamat és nem ennyire egyértelműen elhatárolható, de ehhez minden egyes szinten el kell töltened sok-sok időt nyelvtanulással.

Nálunk szintenként közel fél évet. Nem elég egy turnus 7 hete.

Akkor érdemes csak beiratkozni az angol nyelvtanfolyamra, ha készen állsz erre az útra, még ha közben vannak is megszakítások.

Konkrét példaként említhetném egyik tanítványunk, aki nemrég köszönte meg emailben munkánkat.

Zoltán anno mikor jelentkezett hozzánk épp visszautasították egy állásra a Morgan Stanley-nél szerény angoltudása miatt.

3 évig tanult velünk kisebb-nagyobb megszakításokkal mire elérte célját és pár hete felvették pont arra a pozícióra, amire 3 évvel ezelőtt angol nyelvtudása miatt nem felelt meg.

Nem mondom, hogy neked 3 év fog kelleni. Lehet, hogy elég lesz 1 vagy 2 év szintedtől és tanulási intenzitásodtól függően, de az biztos, hogy a nyelvtanulás a jelen állása szerint még egy időigényes folyamat.

 

3. gondolat:
Mit takar az ”üzleti” kifejezés
a Kommunikációs Dopping – üzleti angol tanfolyamunk nevében?

Ehhez induljunk ki az első pontból, hogy mi is a jelenlegi tudásszint.

Ugyanis míg sokan jól megállják a helyüket a hétköznapokban például egy nyaralás során, addig nehezen tudnak angol nyelven prezentálni, szofisztikáltan tárgyalás technikákat alkalmazni vagy akár egy angol nyelvű állásinterjún a meglévő tudásával eredményesen szerepelni.

Így érkezik is az újabb rossz hír: ha a munka világában is szeretnél érvényesülni angoltudásoddal, akkor elképzelhető, hogy még egy picivel több pénzt és/vagy időt kell szánni a nyelvtanulásra.

No de miért is? Mit tanulok, amikor üzleti angolt tanulok? – Merülhet fel benned a kérdés jogosan.

Egy, az üzleti angol témával foglalkozó cikkünkben így írtunk az ”üzleti angolról”:

 

Azoknak van rá szüksége, akiknek az üzleti életben, a hétköznapi munkavégzéshez van szükségük az angol nyelvre, mert cégük nemzetközi környezetben tevékenykedik, szeretnének kereskedni és együtt dolgozni külföldi cégekkel, mindeközben az angolt használva közös nyelvként.

 

Ehhez elsősorban az üzleti életben használt (1) angol szókincset kell elsajátítani, illetve a (2) kapcsolódó készségeket érdemes még fejleszteni.

Röviden: szókincs és készségfejlesztés. Ebben különbözik az üzleti angol tanítás.

Ha erről részletesebben szeretnél olvasni, akkor a legegyszerűbb, ha megnézed a nyelvtanfolyamhoz tartozó tematikát ezen a linken.

Azért említenék pár példát itt is.

Témák, melyek az üzleti angol szókincset építik: gazdasági trendek, modern munkahely, marketing, HR, projektmenedzsment, legújabb technológiák, small talk, üzleti utazás, kapcsolatépítés, statisztikai kimutatások és elemzések, üzleti terv készítés, pénzügyek, csapatvezetés, piackutatás, nők az üzleti életben és stb.

Témák feldolgozásának módszertana készségfejlesztésre (angol nyelven mind természetesen): prezentáció, telefonos gyakorlat, vita, tárgyalási helyzet, szerepjátékok, állásinterjú szimuláció, üzleti email írás, sales pitch és stb.

DE!

És ez most egy fontos rész, úgyhogy ütök még egy enter-t a hatásszünet kedvéért.

DE! Nem szakfordítókat képzünk az egyes témákban.

Ha valakinek szakterületee például a jog vagy a pénzügy és azt várja a tanfolyamtól, hogy egész nap ezen terület szakszavait próbáljuk neki megtanítani, akkor csalódni fog.

Középtávú tervként szerepel, hogy segítünk plusz anyagokkal az egyes szakterületeken elmélyedni azoknak, akik szánnának otthon erre időt, azonban a Kommunikációs Dopping – üzleti angol tanfolyam nem erről szól.

Amikor szakértőnek akarok hangzani, akkor úgy szoktam megfogalmazni, hogy van a horizontális és vertikális üzleti angol nyelvtanulás.

üzleti angol tanfolyamainkon elsősorban a készségeket fejlesztjük szakterületek témáiba betekintést nyerve

A vertikális mikor egy témát kiválasztva elmélyülsz benne. (Mivel mindenkinél elég más, ezért a legcélszerűbb mindenkinek saját igényeire szabni.)

A horizontális pedig mikor sok témában felszínes jártasságot szerzel (ezt a pozitív „polihisztor” jelentésében értem itt) és közben általánosan is rengeteg lehetőség nyílik nyelvtudásod fejlesztésére.

Sőt, tanulóink elmondása alapján 100%-ban használható tudást kapnak a hétköznapokra is a nyelvtanfolyam során.

Ugyanúgy megtanulják a hétköznapi angol szófordulatokat is közben, csak például nem a család vagy az oktatás témakörein keresztül, hanem a fent említett munka világához kapcsolódó témákat átvéve.

Mindeközben olyan készségekkel is gazdagodva, amelyeket ha elsajátítanak, akkor ezt úgy is szokták hívni, hogy „tárgyalóképes angol nyelvtudás”.

Ez a sokszor látott, de álláshirdetésekben kevésszer konkretizált bűvös kifejezés.

 

Tehát a tárgyalóképes angol nyelvtudás mit is jelent?

Röviden a lényeg számomra arról szól, hogy tudsz annyira angolul, hogy a munkában bármilyen helyzetben megállod a helyed, legyen szó állásinterjúról, prezentációról, telefonálásról, megbeszélésekről és tárgyalásokról – mi másról a tárgyalóképes angol nyelvtudás esetén – akár a legkülönbözőbb témákban is.

Igen, akár még azokban is, amelyekhez nem igazán értesz és ehhez szükséges az angol általános fejlesztése is, amely szintén megtörténik a módszertanunkon keresztül.

Ha ismered a hétköznapokban használt szófordulatokat, akkor kényelmesen fogsz tudni kommunikálni angolul bármilyen témáról, csak néha meg kell kérdezned például, hogy mit jelent a „neuroplasticity” vagy a „follicle-stimulating hormone”, tehát azokat a kifejezéseket, amelyeket magyarul is meg kéne kérdezned mert szakszókincs.

Tehát a Kommunikációs Dopping – üzleti angol tanfolyam nem fog megtanítani ezekre a szakszavakra, ezeket neked kell megtanulnod magadtól vagy más speciális erre szánt tanfolyamon.

De megtanít minden másra, ami munkához szükséges angoltudást illeti.

Egyrészt sok-sok üzleti témához fogsz kicsit érteni, elsajátítod a kapcsolódó szavakat és kifejezéseket, alapvetően olyanokat, amelyeket magyarul is ismersz az általános műveltségedből fakadóan.

Másrészt a készségfejlesztés révén megtanulsz magabiztosan kommunikálni a munkahelyi és hétköznapi szituációkban egyaránt.

Viszont újra összefoglalnám…

a tárgyalóképes angol nyelvtudás megszerzése nem fog egyik napról a másik napra menni

Sokan megkeresnek minket, hogy ”jövő héten angol nyelvű állásinterjúm lesz, lenne-e valami gyors felkészítő képzésünk?”

Válaszként idézném magamat: „Valahogy a nyelvoktatás lemaradt a technológiai fejlődéssel és nincs azonnal elvihető, instant nyelvtudás.”

Fel lehet készülni a leggyakoribb kérdésekből és ez lehet, hogy a kérdések 50%-ára elég is lesz.

De ha a munkáltató ténylegesen tárgyalóképes angol nyelvtudással rendelkező személyt keres, akkor a kérdések másik 50%-ában ez ki fog bukni és nem lesz elég.

Ezért a legőszintébb válasz az lenne, hogy:

„Ne fizessen semmit se nekünk se másnak. Itt a leggyakoribb 50 állásinterjú kérdés ingyen, ezeket gondolja át előtte. Majd menjen el az interjúra.
Ha olyan embert keresnek, akinek nem szükséges, hogy legyen tárgyalóképes angol nyelvtudása, akkor nem az angolon fog múlni az interjú.
Ha pedig mégis kéne a jó angol, akkor sajnos nem fog tudni a jelenlegi szintjével sikerülni. Miután megtörtént a pofára esésből felállás, jöjjön vissza hozzánk és örömmel segítünk. De az időbe és pénzbe fog kerülni (lásd az 1-es és 2-es gondolat alapján)”

Általában nem fogalmazunk ilyen nyersen és húsbavágóan és csak addig jutunk el, hogy átküldjük a gyakori kérdéseket ingyen és adunk pár jó tanácsot, de ez az írás most nem erről szólt.

 

Hanem összefoglalva miről is?

Az instant és azonnali dolgok világában mindenki gyorsan szeretne munkát váltani és ez sokszor lehetséges is nem vitatom.

Viszont, ahol nincs meg a valódi „tárgyalóképes angol nyelvtudás” és ez elvárás a munkaadó részéről, ott előbb be kell fektetni pénzt és/vagy időt a nyelvtanulásba.

Sajnos sokszor többet is, mint elsőre gondolnánk.

De, hogy legyen öröm is a végére és ne csak gonosz eltántorító gondolatok, íme egy: A befektetett idő és pénz a nyelvtudásba mindig megtérül! Tényleg ?

És nemcsak pénzben, hanem sikerélményekben is.

Legyen szó karrierről vagy csak egy egyszerű hotel becheckolásról nyaraláskor ezek a kisebb-nagyobb sikerélmények boldoggá tesznek minket.

És mi más fontosabb nekünk embereknek, minthogy jól érezzük magunkat a bőrünkbe és elégedettek legyünk életünkkel.

Nem akarok most egy ezredik cikket írni ”a 10 érv, hogy miért éri meg angolul tanulni” sablon témában, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy tényleg megéri.

És ha mindezen „szörnyűségek” után is szeretnél akár máshol, akár nálunk angolul tanulni, akkor ajánlom figyelmedbe induló Kommunikációs Dopping – üzleti angol nyelvtanfolyamainkat.

Bármilyen gondolatod felmerült az írás kapcsán, örömmel meghallgatnám.

 

Szerző: Dávid az Angol Intézettől

Online Marketing Manager

(és üzletfejlesztő is mostanában)

Szólj hozzá és mondd el véleményed a cikkel kapcsolatban!

Heti nyelvtanulási tippek és üzleti angol nyelvleckék

Iratkozzon fel angol nyelvtanulási blogunkra!
KÉREM A LECKÉKET ÉS TIPPEKET!
close-link
Share This