Hogyan maradj kitartó az angol tanulásban, amikor nincs már erőd hozzá

Tudod, hogy kitől lehet a legtöbbet tanulni motiváció terén? A 2. helyezettektől. A második legjobbnak járó cím… nekik nem elég. Ők azok, akik mindent beáldoznak azért, hogy egyszer az ő nyakukba akasszák a legfényesebb érmet.

Itt sietve leszögezném, hogy neked nem kell mindent beáldoznod az angol nyelv megtanulásért. Igazából nagyon keveset kell tenned hozzájuk képest. Viszont ha ez így van, akkor miért hagyja mégis ennyi ember abba a nyelvtanulást?

A legfőbb ok a feladásra, hogy a legtöbben nem magára a nyelvtanulás folyamatára vágyunk.

Egyszerűen csak azt szeretnénk, hogy beszélhessük a nyelvet és ezt minden előnyével élvezhessük. Munkában magabiztosan prezentálni, nyaraláskor pedig kezek és lábak használata nélkül elmagyarázni mit is szeretnénk ebédelni egy étteremben. Erre vágyunk.

Arra vágyunk, hogy nyaraláskor az étteremben meg tudjunk szólalni

Ebből kifolyólag azért, hogy a nyelvtanulás folyamata minél élvezetesebb legyen, érdemes összekötni a tanulást olyan dolgokkal, amik téged érdekelnek és motiválnak.

De mi is az a motiváció?

Ahhoz, hogy ebben a kérdésben közelebb kerüljünk az igazsághoz, érdemes körüljárni ezt a témát.

A motiváció egy olyan felhajtóerő, amelynek a megtalálása nélkül, egy idő után garantáltan feladja az ember. Nem csak a nyelvtanulást, hanem igazából bármit az életében.

Belső motiváció

Az a motivációd, hogy imádsz angolul tanulni? Akkor van számodra egy szuper hírünk. Ennél erősebb motiváció nem létezik!

Amikor valamit mindenféle jutalmazás nélkül, csupán magáért az adott dologért szeretünk csinálni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy amíg ez az érzés kitart, addig nyílegyenesen haladni fogunk a célunk felé.

Viszont mint említettem legtöbbünk nem így van kódolva, ezért ennek hiánya az egyik legfőbb ok a tanulás feladására.

Külső motiváció

Nyelviskolánkban nap, mint nap találkozunk olyan felnőttekkel, akik egy jobb munkalehetőséget szeretnének, és ehhez fejleszteni szeretnék angoltudásukat.

Ebben az esetben, ők nem (csak) az angol nyelv szeretetéért tanulnak, hanem a motivációjuk leginkább kívülről fakadt. A jutalomért teszik, az elismerésért, egy jobb pozícióért.

Ez a fajta külső motiváció nem rosszabb az elsőnél. Egyszerűen más.

Most kanyarodjunk vissza a bajnokhoz. Ők a tipikus példái annak, hogy a külső motiváció (mindig első lenni, a világ legjobbja lenni) milyen erős lehet.

Hiszen azt az adott sportot, mindenféle versenyzés nélkül is űzhetnék, ha valóban csak a sport szeretete hajtaná őket.

De nem, ők nyerni akarnak, ők akarják a dicsőséget, mert ez az a jutalom, ami motiválja őket. Akár évtizedeken keresztül.

Az emberek nem egyformák. Mindenkinek más a motivációja és ez teljesen rendben van így.

A nyelvtanulás nem sprint, hanem maraton

a nyelvtanulás nem sprint hanem maraton, kitartás és motiváció

Az igazi bajnokok türelmesek, és nagyon okosan építik fel a célhoz vezető utat. Egyre nehezedő akadályokkal tűzdelik tele, de közben egy percre sem feledkeznek meg arról, hogy a jutalom mértéke is ezzel arányosan nőjön.

Az út eleje könnyű, ezért ott nincs szükség külön jutalomra a nyelvtanulásnál sem.

Ám, amikor az első kudarcok elérnek, ez a motiváció nagyon gyorsan szertefoszlik. Ilyenkor fontos az, hogy elérhető közelségben legyen egy olyan reális cél és jutalom, amelyért érdemes kitartani.

Ennek nem kell feltétlenül az angol nyelvhez kötődnie.

Például ha 1 héten keresztül minden nap elolvasol 1 leckét a nyelvkönyvből, akkor utána nyugodtan megjutalmazhatod magad egy mozival.

Minden a fantáziádon múlik, a lényeg, hogy jutalmazd magad, hisz ez az egyik legjobb rész!

jutalmazd meg magad például egy mozizással, motiváció az angol nyelvtanulásban

Találd meg a saját, személyre szabott MIÉRTEDET

Ez a legfontosabb. Tudd, hogy miért szeretnéd elsajátítani az angol nyelvet. Hogy miért jársz üzleti angolra. Mi a célod vele!

De vigyázz, mert amennyiben a motivációd nem belülről fakad, akkor az „azért mert meg akarok tanulni angolul” gondolat nem lesz elég motiváció.

Ilyenkor ez történik:

Elkezded. Mint egy gyorsvonat úgy habzsolod a tudást. Az első hétre beteszel napi 3 óra nyelvtanulást, mert a legelején lesz egy nagy hullám, amire felcsücsülsz. Ám amint a hullám hatása véget ér, a tenger elcsendesedik. Örökre.

Miért?

Mert nincs a tenger alatt egy olyan felhajtóerő, amely újra felkorbácsolná a hullámokat!

Viszont ha megtalálod a MIÉRTEDET, ami miatt tényleg fontos számodra, hogy megtanulj angolul, akkor biztos lehetsz benne, hogy a hullámzás folyamatos lesz, és a végén partot is érsz.

5 miért technika a motiváció kulcsának megtalálására

5 miért technika a motiváció kulcsának megtalálására

Ha nem tudod, hogyan találd meg a mély motivációdat, akkor most elárulom neked az egyik legegyszerűbb módszert, ahogyan én is szoktam.

Van egy úgy nevezett 5 miért módszer, aminek a lényege, hogy mond ki vagy írd le a célod. Majd kérdezd meg magadtól ötször, miért szeretném én ezt?

Például esetünkben a cél ugye az angol nyelv megtanulása. Rendben, de…

 1. Miért is szeretnék megtanulni angolul? – Azért, hogy a munkám során magabiztosan tárgyalhassak majd külföldi ügyfelekkel.
 2. És miért szeretnék külföldi partnerekkel magabiztosan tárgyalni? – Azért, mert az azt jelentené, hogy előléptettek egy magasabb pozícióba.
 3. Miért fontos nekem az előléptetés? – Mert szeretnék több kihívást a munkámban.
 4. Miért is szeretnék több kihívást? – Mert a jelenlegi pozíciómban már 5 éve ugyanazt csinálom és mókuskerékben érzem magam.

Itt most el se jutottam az ötödik pontig, de lényegében addig érdemes csinálni, amíg úgy érzed eljutottál a végső miértedig.

Ha ez megvan, onnéttól kezdve ennek a végső miértnek a gondolata rengeteg erőt tud adni a kitartó tanuláshoz.

Úgy csináld, hogy jó legyen

A legjobban akkor tudod fenntartani a motivációdat, ha élvezed az angol nyelv tanulását.

Ennek legegyszerűbb módja, hogy összekötöd a kellemest a hasznossal. Olyanról tanulsz, olvasol angolul, amely téged amúgy is érdekel.

tanulj feliratos filmekkel angolul

Szereted a filmeket? Szerezz be néhány DVD-t a kedvenc filmjeiddel, és nézd meg őket feliratosan.

Téged az angol királyi család szokásai és történetei érdekelnek? Akkor tanulj ehhez kapcsolódó cikkekkel vagy bármivel, ami ebben a témában fellelhető.

Mint egy szivacs, úgy fogod magadba szívni a sok tudást. Én személy szerint is több olyan embert ismerek, aki a Cartoon Network meséi révén sajátította el az angol nyelvet. A nyelvtanulás élvezetes is lehet.

Vagy téged inkább a személyes kapcsolatok motiválnak? Annyi, de annyi lehetőséged van.

Minden héten több olyan alkalom van itt Budapesten is, ahol akár teljesen ingyen beszélgethetsz olyanokkal, akik szintén az angol nyelvet szeretnék gyakorolni.

Ilyen például a minden szerdán megrendezett English Happy Hour – angol társalgási klubunk.

Te még tovább mennél, és szervezett keretek között sajátítanád el a munkádhoz, érvényesülésedhez, szükséges üzleti angol nyelvtudást?

Angol nyelvoktatás szervezett keretek között az Angol Intézetnél

Anyanyelvi tanáraink kiemelkedő színvonalon építik bele az angol nyelvtudást a mindennapjaidba például a Kommunikációs Dopping – üzleti angol tanfolyamunkon. A rövid reklám után folytassuk talán a legfontosabbal.

Merj hibázni

merj hibázni, ha angol tanulásról van szó

Ez a világ hamisan azt duruzsolja a füledbe, hogy csak a tökéletes az elfogadható. Ó, dehogy!

Akkor hol maradna a fejlődés izgalma? Nagyon unalmas lenne az életed, ha minden a helyén lenne. Mi hajtana akkor előre?

Gondolj bele… mikor léptél a legnagyobbakat előre az éltedben? Akkor, amikor minden jónak tűnt, vagy azután, hogy hatalmasat csalódtál, vagy kaptál egy nem várt „gondviselést” az élettől?

Valójában az ember a hibái által fejlődik, és a legnagyobb hibák után jönnek a legnagyobb ráébredések.

Szégyelled a kiejtésed? Eleged van, hogy már sok éve tanulod az angolt, és még mindig nem tudsz megszólalni?

Engedd ezt el. Merj hibázni.

Merj rosszul beszélni, mert akkor az, aki már jól beszél, tud neked segíteni!

De ha néma maradsz, akkor nem csak helytelen marad a kiejtésed, de el is vágod magad a nyelvtanulás örömeitől.

Igazán hatékony szeretnél lenni? Akkor tanulj csoportban!

tanulj csoportban angolt a motivációd fenntartása érdekében és sok más oknál fogva

Amennyiben valóban használható, kiváló angol nyelvtudást szeretnél, mert meg szeretnéd tisztelni a nyelvet azzal, hogy helyesen használod, akkor nem javasoljuk az otthon tanulást.

Érdemes színvonalasan megtanulni angolul, főleg ha az üzleti életben sokat használod az angolt, és üzleti partnereidnek fontos, hogy olyannal tárgyalhassanak, aki jól beszéli a nyelvüket.

Ebben az esetben a hétköznapi nyelvtudás mellett az üzleti angol szókincsére és speciális kifejezéseire is szükséged lehet.

Ha érdekel, hogy nálunk hogyan sajátíthatod el mindezt, akkor ezen az oldalon megtalálsz minden részletet.

Miért jó csoportban tanulni?

 1. Azonnal kapsz visszacsatolást. Otthon, ha rosszul ejtesz ki egy szót, vagy hibásan oldasz meg egy feladatot, akkor nincsen senki, aki erre figyelmeztethetne, és akár rosszul is rögzülhet.
 2. Olyantól tanulhatsz, akinek sokszor az angol az anyanyelve.
 3. Sokkal hatékonyabban lehet nyelvet tanulni, ha vannak olyanok, akik húznak téged. A közösség ereje mindig csodákra képes.
 4. Megoszlik a felelősség. Nem csak te, más is hibázik. Teljesen természetessé válik egy ilyen közegben a hiba lehetősége és felvállalása.
 5. Sokkal nagyobb móka a fárasztó munkanap után egy összeszokott csapatban angol nyelvet tanulni, mint otthon hulla fáradtan, motiválatlanul elővenni a tananyagot.

Összefoglalva

Ennek a cikknek a lényegét 3 mondatban, úgy lehetne elmondani, hogy:

 1. élvezd azt, amit csinálsz.
 2. Legyen mindig cél a szemed előtt, de ne arra figyelj, hanem arra, hogy az út mennyi mindent tud adni neked.
 3. Állíts fel olyan jelzőtáblákat, amelyek reális célok és jutalmak formájában segítik a tovább haladásodat.

Jó angol nyelvtanulást kívánunk!

Szólj hozzá és mondd el véleményed a cikkel kapcsolatban!

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és kapd meg elsőként angol tanulással kapcsolatos tippjeinket és anyagainkat legközelebb is!

Heti nyelvtanulási tippek és üzleti angol nyelvleckék

Iratkozzon fel angol nyelvtanulási blogunkra!
KÉREM A LECKÉKET ÉS TIPPEKET!
close-link
Share This