Újévi fogadalom (angolul New Year’s Resolution) – 9 tipp, hogy most végre meg is valósuljon

Amilyen sokan tesznek újévi fogadalmakat, olyan kevesen tartják be pár hétnél tovább. Elfogy a motiváció, az érdeklődés és vissza is térünk régi életünkhöz.

Aztán eljön az év vége, számot vetünk, hogy mi jött össze céljainkból és mi nem, majd rájövünk, hogy újra ki kell tűznünk tavalyi céljainkat a jövő évre is.

Legalábbis én biztosan így jártam idén és a tavalyi újévi fogadalmaimból alig tartottam be valamit, ezáltal távolmaradva céljaimtól.

Meséltem erről pár embernek a családból és a barátok közül és meglepődve szembesültem vele, hogy a legtöbben közülük hasonló cipőben járnak, fogyási és edzési terveikből semmi nem lett.

Maximum egy kabátakasztónak használt elliptikus tréner gép…

kabátakasztó az edzőgépből - újévi edzés fogyás fogadalom kudarca

Ezért gondoltam utánajárok kicsit, hogy miért is nem tartjuk be ezeket az újévi fogadalmakat, milyen pszichológiai háttere lehet ennek, hátha ez majd segít a jövőre nézve.

Ha pedig nálad is visszatérő újévi fogadalom angolul megtanulni vagy a fogyás érdekében a rendszeres edzeni, azonban eddig sosem sikerült a kívánt eredményt elérni, akkor szerintem ez az írás neked is a segítségedre lehet.

Kezdésként meg szeretnélek dícsérni, hogy egyáltalán újévi fogadalomtételben gondolkozol. Sok embernek még céljai sincsenek, így már eleve ez egy tök jó dolog, ráadásul így, hogy ez még egy fogadalommal is párosul nagyban növeli az esélyét, hogy elérd a kitűzött célt.

újévi fogadalom megtartása meddig tart

Kutatásaim során 9 olyan hátráltató tényezőt találtam, amelyek miatt általában nem sikerül az újévi fogadalmainkat megtartani. Ezek felsorolásán túl gyakorlati tippeket is adok, hogy az újévi elhatározásból cselekvés, szokás majd végül elért cél lehessen.

 

Miért nem tartjuk be újévi fogadalmainkat?

 

1. indok: mert így születünk. 

Az evolúció során úgy alakultunk, hogy az ismeretlentől, a bizonytalantól, a változástól féljünk, máskülönben ha az ősember elhagyta volna mindig egy kis sétára a barlangot délutánonként, akkor előbb vagy utóbb, de egy ragadozó felfalta volna. 

Azonban a félelemnek köszönhetően igyekezett mindig a biztonságot keresni, hogy túléljen nehéz körülmények között és ennek köszönhetően mi is itt élhetünk földön az emberi faj részeként, juhééé! 🙂

Konkrétan az történik, hogy mikor az elménk a megszokottól valami eltérőt észlel, akkor sikítva jelez a testünk különböző hormonok és elektromos impulzosok kibocsájtásával, hogy álljunk le ezzel az új dologgal, máskülönben baj lesz belőle.

Ezt érzékeljük különböző mértékű pánik, félelemérzetként, izzadásk, gyomorgörcs, remegés és még sok egyéb formában.

Miért nem tartjuk be újévi fogadalmainkat pszichológia

2) Saját elméd a legnagyobb ellenséged

Manapság szerencsére nem élünk állandó veszélyben, háborúk sem érintenek minket itt Európában, csupán csak kicsit kényelmetlen (komfortzónán kívüli) helyzetekbe kerülünk olykor, mégis elménk és testünk hasonlóan reagál.

Persze valljuk be, senki nem szeret kényelmetlen és nehéz helyzeteket az életében, pláne mi értelme szándékosan ilyen helyzetbe hozni magunkat!? Ezért is sokkal inkább hajlamosak vagyunk elkényelmesedni TV-t nézni, telefont nyomkodni és a többi.

Viszont ha ezt gyakran tesszük, akkor az elménk felismeri a mintát és programszerűen eltárolja, majd mikor felmerül a kérdés telefonnal a kezünkben, hogy egy applikációval angolozzunk vagy végigpörgessük mi történt a facebookon, akkor a tudatalattink már súgja is a választ, hogy mi a szokás, melyiket kell választani.

Ez így elsőre nem feltétlen hihető, de totál komoly a dolog, saját bőrömön tapasztaltam.

Nemrég voltam egy meditációs elvonuláson, ahol csöndben kellett lenni 10 napig. 

Nekem mióta voltak discman-ek a világon szokásom volt, hogy mikor valami kevésbé izgalmasat csinálok, akkor beteszek hozzá valami háttérzenét. 

A tudatalattim tökéletesen megtanulta a programot. Mikor épp nagyban meditálnom kellett volna, akkor szépen bekapcsoltak a fejemben a számok a háttérben.

Akárhogy igyekeztem másra koncentrálni, halkan az agyamban konkrétan elkezdett szólni a Tankcsapdától az “üdvözöl a pokol bár…”, aztán jött Madonna-tól a La Isla Bonita (disclaimer: ezt magamtól soha életemben nem hallgattam) és még sokan mások.

Csak ültem és nevettem magamban, hogy ez mégis hogyan!? 🙂

A válasz, hogy erre programoztam / szoktattam az elmém hosszú évek munkájával és programszerűen dobálja ezeket a dolgokat, akkor is mikor nem kérem, úgyhogy egyértelműen látszott, hogy itt már nem én irányítok.

Ráadásul mikor újévi fogadalom gyanánt például angolul szeretnénk tanulni, akkor ez a gondolat az elménkre az újdonság (a.k.a. bizonytalanság) erejével hat és beindul egy mini pánikreakció.

Özönlenek a kérdések: Hová menjek? Melyik a jó nyelviskola? Biztos jó lesz a tanárom? Milyenek lesznek a csoporttársak? Rá fogok egyáltalán érni munka mellett? Mennyibe fog kerülni? Meg fogja ez érni nekem? Mit fog szólni a párom, hogy kevesebbet érek rá? és a többi és a többi…

Arra jöttem rá, hogy mikor így ezerrel elkezdenek ömleni belőlem a kérdések káoszt okozva fejemben, akkor ez a jelzése annak, hogy épp elkezdtem kimerészkedni a komfortzónámból és ilyenkor kell a gázra lépnem, nem meghátrálni, csak menni tovább, mert ezek lesznek azok a helyzetek, amikből fejlődni, tanulni fogok valamilyen módon.

Persze nem könnyű, mert az elme nem szereti, ha a meglévő programjait / szokásait elkezdik felülírni. Sőt igyekszik átverni minket ilyen helyzetekben és jön olyan “kiváló” ötletekkel, hogy “ráér az holnap is…” “még 5 perc alvás nem fog ártani senkinek…” kell még sorolnom vagy ismerősen cseng? 🙂 

Ilyenkor kell tudd a “miérted” – mi az az ok, amiért ezt vagy azt az újévi fogadalmat tűzted ki magadnak? Legyen az újévi fogadalom (angolul New Year’s Resolution) fogyás, edzés, angoltanulás, bármi.

Ez lesz az üzemanyag, ami hajt majd akkor is, ha az elméd játsza veled a szokásos kis trükkjeit. Ez lesz, ami segít, hogy elkezdj haladni a célod felé, s majd mikor már tettél érte párszor, ismerős lesz az új terep, elméd elfogadja az új szokást és ezzel együtt elmúlik a bizonytalanságérzet.

Nekem erről most például az első csók jutott eszembe. A nagy pillanat előtt a többség be van tojva rendesen, aztán megtörténik egyszer, kétszer, sokszor, majd ha az ember már jó ideje párkapcsolatban is él a másikkal, akkor eszébe se jut félni egy csók miatt, hisz elménk programja átíródott, már nem érzi bizonytalanságban magát e téren.

Összefoglalva a lényeg, hogy alapjaiban elméd korábbi szokásai a legnagyobb akadályozói újévi fogadalmaidnak, így ezek fölött visszavenni az irányítást a legfontosabb teendő, ha gyökeres változást szeretnél szokásaidban, életedben.

Tipp: Erre ezerféle különböző módszer a meditációtól kezdve, a pozitív megerősítések mantrázásán át, a jogán keresztül, a ki tudja még milyen technikákig, érdemes megkeresni azt, ami neked beválik és hosszú távon is hajlandó vagy gyakorolni, mert évtizedek szokásait időbe telik felülírni, úgyhogy csak türelemesen.

(Ha most épp azt gondolod, hogy ezek olyan dolgok, amiket csak fura szerzetesek meg különc emberek csinálnak és nem te, akkor kérlek azt is vedd észre, hogy ez is csak az elméd programja, amit most épp legyártott kifogásnak, ami ráadásul nem is igaz, mert rengeteg hétköznapi ember gyakorol ilyen technikákat.) 

Konkrét tippeket technika szintjén azért nem szeretnék adni, mert tényleg annyiféle van, hogy nehéz lenne objektíven megvizsgálni mindet, nekem személy szerint egy bevált és annál jó értelemben leragadtam. A fontos tényleg az lenne, hogy keresd meg te is a sajátod és gyakorolj, hogy visszavedd elméd fölött az irányítást.

újévi fogadalom pszichológia elme láncai

Elárulom, hogy ez az első rész volt mindközül a leghosszabb, mert nem győzőm hangsúlyozni, hogy ez a legfontosabb is. A többi tanács is hasznos lesz, azonban ha tovább nem is olvasod, viszont ezzel az első ponttal komolyan elkezdesz foglalkozni, az egyelőre elég is lehet.

Viszont akik biztosra akarnak menni, azoknak ajánlom a többi pontot is, mert megértésük sokat segíthet az útközben felmerülő nehézségek áthidalásában.

 

3) Nehezebb, ha egyedül állunk neki

Egyszer láttam ezt a filmet a testépítésről és ebben hangzott el, hogy „jó edzőtársat nehezebb találni, mint barátnőt”. Márpedig egy edzőtárs – legyen szó edzésről vagy akár bármilyen más területről – mindig jól jön.

Egyszerűen egyedül a legtöbbször túl nehéz megküzdeni a kitűzött célért és jól jön egy társ vagy egy mentor, aki nehézségek idején lelki erőt ad és akkor is folytatásra motivál, mikor mi már legszívesebben feladnánk.

Tipp: Ha például az újévi fogadalom angolul megtanulni a te esetedben, akkor ne egyedül, otthon állj neki. Találj ismerőseid között egy tanulótársat, akivel buzdíthatjátok egymást vagy keress egy jó angoltanárt vagy vegyél részt egy csoportos angol tanfolyamon, ahol nem egyedül kell szembenézned a nehézségekkel.

Ilyen felállásban sokkal inkább felelősséget fogsz érezni újévi fogadalmad iránt, hisz számot kell adnod teljesítményedről valakinek. 

 

4) Teljesíthetetlen újévi fogadalom (angolul New Year’s Resolution)

A másik nagy hiba, amit sokan elkövetnek, hogy túl nagy célokat tűznek ki maguknak. Édesapám szokta gyerekkoromban mondani: „ha meg szeretném mászni a Himaláját, akkor először a Kékes-tetővel kezdjem”.

először a kékes tetőt mászd meg és csak utána a himalaya-t újévi fogadalom tipp

Ennek egy másik verziója a nem behatárolható, rosszul megfogalmazott célok, például idén végre lefogyok; megtanulok angolul stb.

De vajon hány kiló leadása után fogod úgy érezni, hogy elérted a célod? Vagy milyen nyelvi szinttel leszel elégedett: szinte anyanyelvi vagy már egy erős középfok is bőven elég?

Tipp: Gondold át újévi fogadalmaidat, legyenek reálisak és fogalmazd meg a célokat jól körülhatároltan. Ha távolinak tűnnek a célok, akkor bontsd le kisebb alcélokra.

Ha például le szeretnél fogyni, de most van rajtad 30kg fölösleg, akkor a cél ne az legyen, hogy év végére kockás legyen a hasad, hanem hogy minden hónapban leadj 2-2 kilót és legalább eljárj heti 3 x 60 percet sportolni.

 

5) Rossz időgazdálkodás 

Sokszor kitűzünk nagy célokat újévi fogadalmaink során és csak később tudatosul igazán, hogy elérésére nem lesz elég pár nap vagy hét, hanem sokkal több időt kell rászánni.

Most direkt megnéztem 2018-ban kitűzött céljaimat és szembesültem vele, hogy pár dolog csak idén sikerült és valami még azóta sem.

Pedig időm lett volna rá…

Akik ismernek tudják, hogy az őszinteséget preferálom nem a kedvességet, ezért is van a telefonomon a “stay focused” nevezetű applikáció, amely szemérmetlenül őszintén mutatja, mire mennyit használtam a telefonomat. 

Hááát mellbevágott rendesen az elmúlt egy év statisztikája…

Ha egy nap 16 órát voltam ébren és a maradék 8 órában aludtam, akkor 55 teljes napot nyomkodtam a [email protected]*#%&t telefonomat, ebből csak 12 napot a youtube-on!!!

Jó persze, biztos volt benne ami a munkámat segítette, meg ami érdemi volt, meg ki is kell kapcsolódni néha, de azért ha belegondolok, hogy ezt mind fordíthattam volna valamelyik újévi fogadalmamra, akkor ledobja az agyam az ékszíjat.

Az biztos, hogy ez most egy jó időre elvette a kedvem a telefonom kézbe vételétől és kíváncsian várom a jövő évi eredményeket.

Tipp: Ha úgy érzed az újévi fogadalmad felé időhiány miatt nem haladsz, akkor kezdd el tudatosan átlátni, mire mennyi időd megy el. 

Ha tökéletesen használod fel egy napod 24 óráját, akkor prioritásokat kell váltanod. Például elkezdtem kora reggel edzeni járni, mert este általában már nincs hozzá kell lelki és fizikai erőm egy aktív munkanap után, viszont ez a megfordított prioritás teljesen jól működik. 

(Egyébként ilyen esetekre vannak reggeli angol tanfolyamaink is, ha ez lenne újévi fogadalmad.)

Ha vannak olyan területek, amire sok időt vesztegetsz fölöslegesen (lásd a telefonozási, TV nézési szokásokat), akkor tudatosítsd milyen sok idő megy ezekre, majd érezd annyira rosszul magad miatta, hogy legközelebb inkább ne is akard csinálni, az így felszabadult időt pedig szánd újévi fogadalmad (angolul New Year’s Resolution) elérésére.

 

6) Túl sok újévi fogadalom az évre.

Ahhoz, hogy az újévi fogadalmak valóra váljanak változtatni kell a szokásainkon. Ezt a gondolatot már eleve nehézkes elfogadni főleg, ha a gyakorlatban ez például úgy néz ki, hogy két órával korábban kell felkelni, hogy legyen új céljainkra időnk.

Ráadásul, ha több újévi fogadalmat is teszünk (pl: fogyás, nyelvtanulás, pénzkereset, új hobbik stb) és a fentiek alapján megtervezzük a részleteket, akkor azt fogjuk látni, hogy egy tucatnyi változtatni való szokásunk van, aminek következményeképp elmegy az egésztől a kedvünk.

Tipp: Válassz ki csak egyetlen újévi fogadalmat az évre, ami számodra a legfontosabb és tényleg el akarod érni. Rengeteg prioritás versenyzik egymással életünkben, ne bonyolítsd tovább a dolgot.

egyetlen újévi fogadalmat válassz az új évre

Légy őszinte magadhoz és ha úgy látod, hogy például angolul megtanulni nem is annyira fontos számodra, hogy egy tervet kidolgozz ennek elérésére, akkor hagyd inkább, mert úgyis csak csalódás lesz vége.

Ezen felül az egyetlen választott újévi fogadalmad legyen olyan, amiben a biztos is vagy, hogy el tudod érni, ugyanis sokkal jobb egy dologban sikeresnek lenni, mint végeláthatatlan célok és fogadalmak terhe alatt kudarcot vallani.

 

7) Pénzügyi akadályok

Sokan azért adják fel ideje korán újévi fogadalmaikat, mert anyagilag nem engedhetik meg maguknak az ezzel járó terheket.

Nyelvtanulás esetén ez kifejezetten kellemetlen dilemma, hisz ebbe fektetve többet lehetne keresni, de előbb ki kéne fizetni a pénzt a nyelvtanulásra.

Tipp: Ha elsőre úgy látod nem engedheted meg magadnak kitűzött újévi célod terheit, akkor légy kreatív és keress alternatív megoldásokat. Például nyelvtanulás esetén keress egy ingyenes társalgási klubot, bár ez önmagában csak a szintentartásra lehet elég, de biztos sok egyéb hasonló nyelvtanulási lehetőséget találhatsz az interneten vagy épp blogunkon.

Mi például ennek szellemében vezettük be a havi részletfizetés lehetőségét csoportos tanfolyamainknál, hogy a fizetések érkezéséhez igazodva könnyítsük az angoltanulás terheit tanulóinknak.

 

8) Jutalmazás hiánya

Ha például újévi fogadalmad, hogy keresel egy jobb munkahelyet magadnak és az ehhez társuló feladatod megírni és kiküldeni heti 10 angol önéletrajzot, de végül csak 5-öt küldtél ki, ne emészd magad miatta.

A probléma az, hogy legtöbben (köztük én is) hajlamosak vagyunk arra, hogy vagy feketén vagy fehéren lássuk a dolgokat, pedig a siker és kudarc között van egy „szürke terület” is, amit most hívjunk részeredménynek. 😉

Tipp: Ne helyezd magad fölösleges nyomás alá véletlenül se ezzel az újévi fogadalom sztorival. A komoly elhatározás és cselekvés fontos, de ha ez is csak egy extra stresszt jelentene az életedbe, akkor rossz úton jársz. 

Örülj annak is ami van, annak amit elértél és gondolj arra, miket fogsz még elérni, ne azon őröld magad, hogy mi az, amit nem értél el. Légy derűs és türelmes a változás olykor lassú, de ez így van rendjén. 🙂

Van egy olyan mondás, hogy „kill yourself with kindness”, ami szerintem nagyon ideillik. 

Figyeld meg, hogy barátainkkal és szeretteinkkel sokszor kedvesek, dícsérőek és bátorítóak tudunk lenni, azonban mikor magunkhoz kegyetlenül szigorúak vagyunk. Engedjük ezt el és legyünk önmagunkhoz is kedvesek és bátorítóak.

jutalmazzuk meg magunkat a rászánt erőfeszítésért

9) Terv hiánya

Mostanra már elég sok gondolatot olvastál az újévi fogadalom (angolul new year’s resolution) témakörben és talán már el is kezded ezeket a saját életedre vetítve belegondolni.

Ez a pont bár a végén van, de a cselekvés útján való elindulás első lépése és megsúghatom legfontosabb lépése is. 

Ha megvan a jól körülhatárolható célod, kezdd el részletezni, oszd fel kisebb lépésekre, hogy mik kellenek ennek elérésére. Általában idő és / vagy pénz, gondold át, hogyan fogod ezt biztosítani. 

Milyen egyéb időtöltések helyett fogsz újévi fogadalmadért tenni vagy milyen pénzbe kerülő dolgokról mondasz le, hogy új célod elérésébe fektess (az angol nyelvtudás bizonyítottan megéri).

Legyen egy napárad, amit használsz és már most elkezded beleírogatni, hogy mikor fogsz időt szánni újévi fogadalmadra (angolul: New Year’s Resolution). Ha még nincs, akkor lehet ez egy gmail fiókhoz kapcsolt Google Calendar vagy egy klasszikus naptár is, amit használsz erre a célra (és persze mikor eljön az ideje, akkor tartsd is magad a naptáradhoz).

Tipp: ezt elsősorban magamnak írom, de ha “túlagyalós / túltervezős” típus vagy akkor neked is egyértelműen szól. Ne gondold túl, merj rossz döntést hozni! 🙂 Sokkal jobb dolog cselekedni és rossz döntést hozni, mint fejben élni. Kell a terv, de maradjon bőven hely a spontanaitásnak is az életedben.

Ha mondjuk továbbra is az angoltanulást vesszük példának, akkor tudd, hogy milyen tanfolyamtípust szeretnél (általános / üzleti angol / nyelvvizsga felkészítő) és ennek megfelelően nézd meg 5 nyelviskola lehetőségeit és megérzésből válaszd ki a legmegfelelőbb ajánlatot. 

Én ilyen helyzetben hajlamos vagyok az összes nyelviskoláról 15 szempontos összehasonlító táblázatot készíteni, átnézni a véleményeket, beletenni mindebbe 30 óra munkát ahelyett, hogy vállalva egy kis izgalmas bizonytalanságot már 28 órát tanulással töltöttem volna. 

Ehelyett cselekedj! Most!

Tegyél félre mindent, leginkább a meginduló kifogásokat, hogy mi mást kéne tenned, mert ha volt időd idáig elolvasni ezt a cikket, akkor valahogy még csak meg tudsz oldani 10 percet, hogy elindulj / haladj tovább újévi fogadalmaidban megfogalmazott céljaid felé.

Hajrá! 

Innen már csak az akaraterődőn múlik, abból pedig végtelen van. 😉

 

Szerző: Dávid az Angol Intézettől

Online Marketing Manager

(és üzletfejlesztő is mostanában)

Szólj hozzá és mondd el véleményed a cikkel kapcsolatban!

Beszédközpontú üzleti angol tanfolyam a munka világához - Jelentkezés december 6-ig! 
Tovább a tanfolyam részleteire >>

Heti nyelvtanulási tippek és üzleti angol nyelvleckék

Iratkozzon fel angol nyelvtanulási blogunkra!
KÉREM A LECKÉKET ÉS TIPPEKET!
close-link
Share This